Bugetul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat. Vicepremierul Graţiela Gavrilescu: S-au consumat peste 120.000 de vouchere

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu a vorbit la „Income” despre programul Rrabla pentru electrocasnice. Acest program a fost extins, de la 20 la 40 de milioane de lei a fost dublată alocarea de fonduri.

25 mai 2019, 07:41
Bugetul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat. Vicepremierul Graţiela Gavrilescu: S-au consumat peste 120.000 de vouchere

„Am avut dreptate. Programul Rabla pentru electrocasnice e un adevărat succes. Românii doreau și așteptau demult acest program guvernamental pentru a-și schimba electrocasnicele vechi cu unele noi. În aproximativ 12 ore am reușit să închidem această primă parte a proiectului, în sensul că peste 120.000 de vouchere au fost consumate, echivalentul a 40 de milioane. Începând de aseară, timp de 15 zile, românii care s-au înscris în program trebuie să meargă la retailer, să-și aleagă produsele și să folosească voucherul, astfel încât să poată să beneficieze de voucherele pe care le-am acordat, între 200 și 400 lei, în funcție de electrocasnicul pe care dorește să-l înlocuiască”, a spus ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, scrie antena3.ro.

Citeşte şi Rabla pentru electrocasnice: Jumătate din bugetul programului s-a epuizat în 3 ore şi jumătate

Care este procedura

„Este la fel ca data trecută. În momentul în care te-ai înscris, te duci apoi la retailer, îți alegi produsele. Se transmite semnalul că voucherul e folosit, intră în legătură cu distribuitorul, vine, plătești factura, diferența, îți aduce produsul acasă și îl dai pe cel vechi. Singurul aparat electrocasnic pentru care pot să dai oricare din cele înscrise în ghidul de finanțare e mașina de spălat vase. Poți da orice alt tip de produs și primești o mașină de spălat vase. Pentru că avem nevoie să facem economie de apă, de energie electrică și chiar de timp. Rolul programului e să pornim reciclarea corectă”.

Grațiela Gavrielescu a mai spus că „în momentul în care vom încheia cele 15 zile, dacă rămâne o sumă de reportat, vom redeschide sesiunea și în funcție de un nou buget la rectificare, ne gândim să relansăm ediția printr-o suplimentare de fonduri. Dorința noastră e să lansăm și pentru instituții publice acest program pentru că ne dorim să scădem consumul de energie electrică și din școli, grădinițe, spitale. Următorul pas e să fie și persoanele juridice”.