Bulgaria a renunţat la proiectul nuclear de la graniţa cu România după ce Rusia a recompensat-o cu 620 de milioane de euro

Grupul rus Atomstroyexport a confirmat vineri că a primit compensații de 620 milioane de euro (660 de milioane de dolari) de la compania națională bulgară de electricitate (NEK) pentru anularea proiectului centralei nucleare de la Belene, pe Dunăre, la granița cu România, transmit Novinite și Reuters.

09 dec. 2016, 15:18
Bulgaria a renunţat la proiectul nuclear de la graniţa cu România după ce Rusia a recompensat-o cu 620 de milioane de euro

În 2008, Atomstroyexport și NEK au semnat un contract pentru construcția și instalarea a două unități la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă în anul 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, estimat la 10 miliarde de euro, după ce nu a găsit investitori străini și sub presiunea Bruxellesului și Washingtonului de a limita dependența energetică a țării față de Rusia.

În iunie, Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris (ICA) a decis că Sofia trebuie să plătească compensații pentru echipamentul nuclear comandat de la Atomstroyexport înainte de a anula, în 2012, proiectul Belene, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Serghei Lavrov somează NATO să nu se apropie militar de frontierele Rusiei

Atomstroyexport a precizat vineri că este mulțumită de valoarea plății și nu va solicita și achitarea dobânzilor, în valoare de aproximativ 24 de milioane de euro, deoarece plata a fost efectuată înainte de termenul limită din 15 decembrie.

Bulgaria va obține de la Atomstroyexport un reactor nuclear asamblat complet și părți dintr-un al doilea reactor. De asemenea autoritățile iau în considerare organizarea unei licitații pentru instalarea echipamentelor la Belene.

Miercuri, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a anunțat că trei companii — inclusiv China National Nuclear Corporation (CNNC) — și-au exprimat interesul în proiect.