Bulgaria interzice accesul în ţară al maşinilor înmatriculate în Rusia. Decizia, după expulzarea Arhimandritului Vasian

Bulgaria ia o nouă decizie radicală împotriva Rusiei. Accesul mașinilor înmatriculate în țara care a pornit războiul din Ucraina va fi interzis. Hotărârea vecinilor vine după expulzarea Arhimandritului Vasian, considerat o amenințare la adresa securității naționale.

04 oct. 2023, 11:31
Bulgaria interzice accesul în ţară al maşinilor înmatriculate în Rusia. Decizia, după expulzarea Arhimandritului Vasian
Bulgaria interzice accesul în ţară al maşinilor înmatriculate în Rusia. Decizia, după expulzarea Arhimandritului Vasian

Bulgaria a interzis intrarea mașinilor înmatriculate în Rusia pe teritoriul țării. Polonia, Finlanda și Norvegia au luat decizii similare. Bulgaria a mai luat o decizie radicală la adresa Rusiei, atunci când l-a expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, considerat o ameninţare la adresa siguranţei naţionale.

Citește și: Austria nu dă doi bani pe insistenţele Ursulei von der Leyen de a primi România şi Bulgaria în Schengen: „Nu are niciun sens. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”

Bulgaria interzice accesul mașinilor înmatriculate în Rusia

Deciziile vin după ce Comisia Europeană a publicat clarificări privind restricțiile de lungă durată asupra importului și exportului de bunuri către sau dinspre Rusia. Comisia Europeană a specificat că interdicția include mașinile, dar și unele bunuri, chiar dacă ele sunt bunuri personale ale călătorilor. Autorităţile vamale din Bulgaria nu au spus câte autoturisme înmatriculate în Rusia intră în țară lunar, dar au subliniat că nu sunt foarte multe. Interdicția a intrat în vigoare la sfârșitul zilei de 2 octombrie, potrivit șefului poliției de frontieră, Anton Zlatanov.

„Am lucrat foarte activ ca interdicția de intrare a autoturismelor rusești în țara noastră să intre în vigoare în Bulgaria. Sunt sigur că până la sfârșitul zilei interdicția de intrare a mașinilor rusești în țara noastră va începe să se aplice pe teritoriul Bulgariei și aș dori să adaug că pentru camioane este în vigoare de câteva luni”, a spus Zlatanov.

De asemenea, Euractiv transmite că în Bulgaria există peste 300.000 de cetățeni ruși care au cumpărat proprietăți pe teritoriul țării și, astfel, folosesc mașini cu numere de înmatriculare rusești.

Recent, Comisia Europeană a cerut statelor membre să interzică intrarea pe teritoriul UE a vehiculelor înmatriculate în Rusia. Interdicția face parte din seria de sancțiuni pe care blocul comunitar le-a impus ca răspuns la războiul dus de Putin în Ucraina. În timp ce măsura este în vigoare de luni bune, Comisia Europeană și-a actualizat orientările pentru a garanta că statele membre pun în aplicare restricția într-un mod corect și uniform.

Interdicția se aplică autovehiculelor care poartă o plăcuță de înmatriculare rusească. Faptul că vehiculele sunt destinate utilizării private sau comerciale sau dacă șederea lor în UE este pe termen scurt sau lung este „irelevant”. Potrivit deciziei, nu ar trebui să conducă la un tratament diferențiat.

„Suntem în mod regulat în contact cu statele membre. Ne asigurăm că, chiar dacă există o îndoială, abordăm această îndoială foarte rapid. Şi aceasta este doar o parte a acestei activități generale. Sancțiunile trebuie implementate și aplicate cu strictețe”, a declarat Daniel Ferrie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citește și: Emmanuel Marcon, anunț de ultimă oră despre o posibilă lovitură de stat în România și Bulgaria. „Aceste state nu ar mai exista astăzi”