Bulgaria l-a expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, considerat o ameninţare la adresa siguranţei naţionale

Autoritățile din Bulgaria l-au expulzat pe arhimandritul Vasian, care a condus Biserica Ortodoxă Rusă din țară, pentru că ar fi o „amenințare la adresa securității naționale", au declarat mai mulți diplomați ruși pentru agenția oficială rusă de presă TASS.

21 sept. 2023, 19:39
Bulgaria l-a expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, considerat o ameninţare la adresa siguranţei naţionale

Arhimandritul Vasian, care a condus Biserica Ortodoxă Rusă din țară, a fost expulzat joi, împreună cu doi angajați ai bisericii Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni din Sofia, potrivit unui comunicat emis de ambasada rusă din Bulgaria.

„Suntem revoltați de faptul și forma deciziei luate de partea bulgară. Este evident că actuala conducere a Bulgariei și-a propus să distrugă nu doar legăturile socio-politice, culturale și umanitare dintre țările noastre, ci și să rupă relațiile dintre bisericile ortodoxe surori rusă și bulgară și să învrăjbească popoarele rus și bulgar unul împotriva celuilalt”,  a transmis Ambasada Rusiei pe pagina de Facebook.

Într-un interviu acordat Politico în luna iunie, fostul premier bulgar Kiril Petkov, a cărui alianță reformistă este în prezent principala forță într-un nou guvern, a declarat că Bulgaria trebuie să-i elimine din țară pe agenții susținuți de Moscova dacă speră să reușească în planurile sale ambițioase de a scăpa de crima organizată și de corupție.

Citeşte şi: Ucraina își ia adio de la armele primite din Polonia. Care este motivul pentru care Varșovia a luat această decizie. Tensiunile sunt fără precedent

Guvernul de la Sofia nu a confirmat deocamdată expulzările, dar a anunţat săptămâna trecută că arhimandritul Vasian vizita frecvent Macedonia de Nord „pentru a desfăşura misiuni încredinţate de serviciile ruse de informaţii cu scopul de a semăna discordie în biserica macedoneană”.

Ulterior, pe 17 septembrie, Macedonia de Nord a declarat persona non-grata trei diplomaţi ruşi, printre care şi arhimandritul Vasian, potrivit Adevărul.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski, discurs istoric în fața adunării ONU! Președintele Ucrainei a șters pe jos cu Vladimir Putin. „Nu poți avea încredere în diavol. Întrebați-l pe Prigojin dacă Putin își respectă promisiunile”