Bulgaria nu participă la Eurovision în 2023

Bulgaria a anunțat că nu va participa la Eurovision în 2023.

21 oct. 2022, 08:39
Bulgaria nu participă la Eurovision în 2023

Radiodifuzorii din Macedonia de Nord şi Muntenegru confirmaseră deja că nu vor participa la ediţia din 2023 din cauza majorării taxei de participare.

Țărilor participante li s-a cerut să plătească mai mult pentru a face parte din concurs pentru a compensa banii pierduţi după excluderea Rusiei din concurs.

EBU, organizatorul concursului, a confirmat că pe lista concursului din anul 2023 sunt 37 de participanți.

Suma pe care fiecare radiodifuzor participant o plăteşte pentru a se înscrie nu este făcută publică, dar costul total între toţi participanţii se ridică în mod obişnuit la aproximativ 5 milioane de euro – iar gazda plăteşte o sumă suplimentară.

Anul acesta sunt trei țări care nu au reușit să treacă de semifinală: Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

Liverpool a fost ales drept oraş gazdă în parte datorită „ofertei sale culturale care plasează Ucraina în centrul” evenimentului de anul viitor, a declarat BBC.

Rusia obișnuia să fie un contributor financiar semnificativ la producţie, dar a fost exclusă din competiţie în urma invadării Ucrainei.

„EBU se angajează să menţină costurile de participare la Eurovision Song Contest cât mai accesibile posibil. Fiecare radiodifuzor participant plăteşte o taxă care este calculată în funcţie de numărul de ţări care concurează în spectacolul din acel an şi de contribuţia lor totală la calitatea de membru al EBU. Taxele anuale de membru şi abonamentele sunt calculate în funcţie de factori care iau în considerare dimensiunea relativă şi statutul financiar al membrului”, au transmis organizatorii pentru BBC News.

Citește și Eurovision 2023 se va ține la Liverpool. Evenimentul va fi organizat în numele Ucrainei

Citește și România va participa la Eurovision 2023. Ce se întâmplă cu scandalul votului anulat de anul trecut