Bulgaria o ia înaintea României. Ar putea adopta moneda euro în 2023

Bulgaria poate adopta moneda euro în 2023. În acest an ţara va intra în „sala de așteptare” a zonei euro, a declarat duminică Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, citată de Reuters.

RomaniaTV.net
27 ian. 2020, 08:07
Bulgaria o ia înaintea României. Ar putea adopta moneda euro în 2023

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007. De asemenea, speră să se alăture mecanismului ERM-2, ce precede intrarea în zone euro, până la sfârșitul lunii aprilie. Asta înseamnă că ar putea adopta moneda euro în 2023.

Georgieva a declarat că președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, „vede foarte pozitiv” demersul Bulgariei pentru intrarea în zona euro. Georgieva, care este de origine bulgară, a declarat că intrarea în zona euro va fi benefică pentru țară, va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinile globale.

Bulgaria, a cărei monedă, leva, este deja legată de euro, îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanțe publice sănătoase și datorii reduse, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai sărace și corupte state membre ale UE.

„Bulgaria în ansamblu stă foarte bine. Există două bănci care au avut probleme, dar lucrează la ele și nu văd probleme”, a spus Georgieva.

Citeşte şi: Kristalina Georgieva este confirmată în funcţia de director general al FMI


loading...