Kristalina Georgieva este confirmată în funcţia de director general al FMI

Economista bulgară Kristalina Georgieva a fost confirmată miercuri în funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional, a anunţat Fondul, devenind prima persoană dintr-o ţară emergentă care va conduce instituţia financiară internaţională, transmite news.ro.

RomaniaTV.net
25 sept. 2019, 20:27
Kristalina Georgieva este confirmată în funcţia de director general al FMI

”Sunt profund onorată că am fost selectată ca director general al FMI şi recunoscătoare pentru încrederea acordată de membrii Fondului şi board-ul executiv. Doresc să o apreciez pe predecesoarea mea Christine Lagarde, un mare lider şi o prietenă dragă, a cărei viziune şi muncă neobosită au contribuit atât de mult la continuarea succesului Fondului”, a afirmat Georgieva într-un comunicat.

Georgieva a mai afirmat că FMI este o instituţie unică, cu o istorie extraordinară şi cu angajaţi de clasă mondială.

”Am o încredere fermă în mandatul Fondului de a contribui la stabilitatea economiei mondiale şi a sistemului financiar prin intermediul cooperării internaţionale. În opinia mea, rolul Fondului nu a fost niciodată mai important”, a arătat Georgieva.

Aceasta a mai afirmat că prioritatea imediată a Fondului este de a ajuta ţările să minimizeze riscurile crizelor şi să fie pregătite să facă faţă scăderii economice.

”Cu toate acestea, nu trebuie să scăpăm din vedere obiecitvul nostru pe termen lung, de a susţine politicile monetare, fiscale şi structurale solide pentru a construi economii mai puternice şi a îmbunătăţi vieţile oamenilor. Aceasta înseamnă rezolvarea unor probleme precum inegalităţile, riscurile climatice şi schimbările tehnologice rapide”.

Georgieva, un politician de centru-dreapta care a crescut în Bulgaria în perioada comunismului, şi-a construit reputaţia în timpul activităţii sale la Banca Mondială, unde a fost în concediu fără plată din postul de director general în timpul procesului de nominalizare la FMI.

Aceasta a lucrat şi la Comisia Europeană, unde s-a remarcat ca o persoană tenace şi directă, o susţinătoare a egalităţii de gen şi un lider al luptei cu schimbările climatice.

Georgieva o înlocuieşte pe Christine Lagarde, care va deveni preşedinte al Băncii Centrale Europene.