Bunea Stancu, săltat de DNA. Care erau firmele care deţineau monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au constatat că SC Tancrad SRL Galaţi, SC Tancrad Construct SRL Brăila şi SC Concivia SA Brăila, sunt firmele care deţin monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Judeţean Brăila, instituţie la care joi au fost făcute percheziţii într-un dosar de corupţie.

RomaniaTV.net
07 aug. 2014, 11:06
Bunea Stancu, săltat de DNA. Care erau firmele care deţineau monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila

Surse judiciare, citate de Agerpres, susţin că acest fapt se datora modului în care au fost organizate şi derulate procedurile de achiziţie publică, astfel că respectivele firme erau singurele care participau şi câştigau contractele pe plan local şi judeţean.

Aceleaşi surse susţin că interesul preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pentru câştigarea procedurilor de achiziţie publică de către SC Concivia SA este legat de faptul că, în mod indirect, este acţionar la această firmă.

Procurorii au reţinut că, în situaţia în care existau alţi ofertanţi, firmele agreate fie ofereau preţul cel mai mic, fie îndeplineau ‘anumite’ condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor.

În cazul unui contract, cel de privind lucrări de întreţinere curentă, pe timp de iarnă (2009-2010), a unor sectoare din drumurile judeţene, procedura de achiziţie a fost declanşată în octombrie 2009, însă a fost anulată de două ori după ce de fiecare dată s-a înscris aceeaşi firmă. Ulterior, după ce la 14 decembrie 2009, ANM a emis atenţionări de cod galben de ninsori inclusiv pentru judeţul Brăila, a două zi fost organizată o nouă procedură de achiziţie, însă cu negocierea preţului, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, şi invitate la negocieri SC Tancrad Construct Brăila şi SC Concivia SA Brăila.

În aceeaşi zi s-au depus ofertele de către firmele invitate, comisia de evaluare hotărând atribuirea contractelor pentru cele două loturi, la preţuri mult mai mari decât cele ofertate anterior, când s-au anulat licitaţiile.

Potrivit aceloraşi surse, contractele vizau: servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A; lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul ‘Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila – SIM S 3508’; lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul ‘Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila – SIMS 3509’; reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, judeţul Brăila, contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de către Gheorghe Bunea Stancu, şi SC Tancrad SRL Galaţi, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin; lucrări de reabilitare drumuri prin plombări şi asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafaţă de 3.000 mp şi asfaltare pe o suprafaţă de 2,7 km) – contract încheiat de CJ Brăila şi Tancrad Galaţi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat, joi dimineaţă, percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Brăila şi la locuinţa şefului instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu, informează România TV. Bunea Stancu a fost ridicat şi dus la sediul DNA pentru audieri.

Citeşte şi Gheorghe Bunea Stancu, apărat de colegii din PSD: Nu are nimic de ascuns