Bunica Margareta, cu ochii plini de lacrimi, are o singură dorință de Crăciun, la 94 de ani: să aibă o sticlă de suc pe masă şi să-i aducă primarul lemne

Sărbătorile de iarnă nu sunt un prilej de bucurie pentru bătrânii singuri. Bolnavi şi săraci, abia trăiesc de pe o zi pe alta.  Banii le ajung doar pentru medicamente şi nu îndrăznesc să spere la o masă de Crăciun. 

21 dec. 2022, 10:16

Bunica Margareta este unul dintre bătrânii care primesc vouchere de la Guvern, dar banii se duc repede, iar facturile mănânca bruma de pensie pe care o mai au.  Este şi cazul bunicuţei de 94 de ani din judeţul Mehedinţi care, de sărbători, îşi pune speranţa doar în vecinii săi. Sunt singurii care o mai ajută. Uitată de copii între zidurile unei case sărăcăcioase, bunica Margareta îşi trăieşte bătrâneţea în frig.  Zgribulită, tremură lângă soba aproape rece. Are lacrimi în ochi şi mâinile îngheţate.

„Nu am lemne. Odată îmi aducea primarul, acum văd că nu mi-a mai adus”, spune femeia. Bunica Margareta se plânge că nu are lemne suficiente pentru a trece iarna şi se teme că va fi nevoită să îndure frigul.

Are chipul brăzdat de tristeţe şi abia mai găseşte puterea să vorbească. Bătrâna se descurcă cu greu şi cu mâncarea. Din pensia mică abia îşi cumpără medicamente.

Bunica Margareta are 1.000 de lei pensie: „Am în pungă nişte zahăr. Iau câte o linguriţă noaptea” „Nu ştiu ce să mai fac, nu mai ştiu. Am în pungă nişte zahăr. Iau câte o linguriţă noaptea”, povesteşte bătrâna, potrivit Antena3.ro.

Copiii sărmani care nu știu gustul ciocolatei îl aşteaptă pe Moş Crăciun după ce Moş Nicolae i-a găsit cu ghetuţele goale: „Șefu’, eu le-aș da, da’ de unde?”

Deşi a muncit toată viaţă, bunica Margareta trăieşte acum de pe o zi pe alta. I-au mai rămas doar rugăciunile şi vecinii săi, pe care îi consideră îngerii săi păzitori pentru că încearcă, din răsputeri, să îi facă bătrâneţea mai uşoară.

Bătrâna spune că are o pensie de 1.000 de lei şi are o singur dorinţă de Crăciun: să aibă pe masă o sticlă de suc. Din păcate, în judeţul Mehedinţi, sunt sute de bătrâni care îşi petrec astfel sărbătorile.

Un leu în plus la pensie te poate lăsa fără ajutor la factura de la energie electrică

 

La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după 3 ianuarie 2023.

Întrebat dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să fie plătite cu întârziere, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere.

Frăţiorii care aşteaptă o minune de la Moş Crăciun: David a fost diagnosticat cu o leucemie acută, iar fratele lui, Mario, suferă de o boală genetică rară
După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Luna decembrie va fi o excepţie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat, în direct la România TV,  că, după discuţii cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a stabilit ca banii să fie viraţi în decembrie mai devreme, pentru a permite oamenilor să se pregătească de Crăciun. Astfel, cardurile a peste 2,4 milioane de români pentru vouchere sociale de 250 lei vor fi încărcate în perioada 19 – 21 decembrie, maximum 22 decembrie 2022 pentru cei care nu vor fi găsiţi acasă.

În același timp, nu trebuie uitat că, potrivit președintelui Casei Naționale a Pensiilor Publice, Daniel Baciu, „talonul de pensie din luna ianuarie 2023, pe lângă pensia majorată cu noua valoare a punctului de pensie, va apărea distinct şi acest ajutor financiar în sumă fixă. Poştaşul, când va veni cu pensia, va da în luna ianuarie atât pensia, cât şi acest ajutor”, a menționat preșdintele CNPP.