Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! Ministrul de Interne, anunț de ultimă oră despre testarea elevilor pentru consumul de droguri

Autoritățile sunt în alertă, după tragedia din 2 Mai care a cutremurat o țară întreagă și încearcă să stopeze fenomenul consumului de droguri care în ultima vreme a căpătat amploare în rândul tinerilor. În aceste momente, Guvernul ia în calcul posibilitatea testării elevilor pentru consumul de droguri, în școli.

28 aug. 2023, 21:44
Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! Ministrul de Interne, anunț de ultimă oră despre testarea elevilor pentru consumul de droguri
Ministrul de Interne, anunț de ultimă oră despre testarea elevilor pentru consumul de droguri

Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! În urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului, privind accidentul din stațiunea 2 Mai, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat, luni, analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli.

Citește și Reguli noi la obținerea permisului auto! Test antidrog obligatoriu pentru viitori șoferi. Cătălin Predoiu a aruncat bomba care îi bagă în sperieți pe tinerii consumatori

Noi reguli în anul şcolar 2023-2024!

Oficialul a subliniat că vor fi testați doar elevii care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri. Cu toate acestea, testarea se va face doar cu acordul părinţilor.

Totodată, ministrul de Interne a anunţat mai multe măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară 2023-2024.

Cătălin Predoiu a afirmat că a stabilit întâlniri la mai multe ministere, inclusiv la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, dar și cu departamentul pentru românii de pretutindeni.

„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli.

Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a declarat Ministrul de Interne.

Autoritățile iau în calcul aceste decizii care par drastice pentru unii cetățeni după ce doi tineri, studenți la Geografie, și-au pierdut viața într-un tragic accident rutier provocat de un șofer drogat, în stațiunea 2 Mai.

Şoferul în vârstă de 19 ani a fost omorât doi tineri în accidentul de la 2 Mai a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică, de Judecătoria Mangalia. Tânărul şofer este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Imediat după accident, şoferul a fugit, fiind găsit în Vama Veche.

Testele rapide făcute pentru detectarea substanţelor stupefiante au arătat că el consumase cocaină, amfetamină şi metamfetamină. În accident, o tânăra de 20 de ani şi un tânăr de 20 de ani au murit pe loc, iar alţi trei tineri, doi bărbaţi şi o femeie, cu vârste de 19 şi 20 de ani, au fost răniţi.

Citește și Accesul în școli, condiționat de acceptul testului ANTIDROG. Elevii și studenții ar putea fi testați de Poliție