Burse de cel puțin 1.000 de euro pentru studenții români. S-a decis în ultima şedinţă de Guvern

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Executivul a decis să acorde studenților burse în străinătate pentru studii universitare de masterat, doctorat, dar şi pentru stagii postdoctorale şi de cercetare.

08 feb. 2023, 23:04
Burse de cel puțin 1.000 de euro pentru studenții români. S-a decis în ultima şedinţă de Guvern

Guvernul a aprobat acordarea de burse în străinătate pentru studii universitare de masterat, doctorat, dar şi pentru stagii postdoctorale şi de cercetare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Executivul a aprobat astăzi hotărârea care vizează acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, doctorat, dar şi pentru stagii postdoctorale şi de cercetare. După o pauză de aproape 12 ani, la iniţiativa Ministerului Educaţiei, prin agenţia de credite şi burse de studii, vor fi acordate anual în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, doctorat, stagii post-doctorale şi de cercetare cu o valoare a bursei lunare de cel puţin 1.000 de euro pentru fiecare bursier, urmând ca la finalizarea stagiului, bursierii să-şi reia studii universitare sau postuniversitare în România„, a declarat Dan Cărbunaru.

El a precizat că beneficiarii burselor sunt persoane provenite din sistemul naţional de învăţământ superior, din Academia Română, dar şi din institute de cercetare subordonate sau din cadrul acestora.

Potrivit autorităților, proiectul de HG prevede, la art. 1, că „Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”.

De asemenea, bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului și din donații.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că Executivul a decis să acorde studenților burse în străinătate pentru studii universitare de masterat, doctorat, dar şi pentru stagii postdoctorale şi de cercetare. Acestea vor fi acordate lunar fiecărui beneficiar și vor avea o valoare de cel puțin 1.000 de euro.

BURSE 2023 – Proiectul noii legi a Educaţiei aduce creşteri ale burselor sociale şi de merit şi dipariţia celor de performanţă

Oficialul a menționat că de aceste burse se vor bucura persoanele provenite din sistemul naţional de învăţământ superior, din Academia Română, dar şi din institute de cercetare subordonate sau din cadrul acestora, scrie Agerpres.

Când se acordă bursele
Potrivit autorităților, proiectul de HG prevede, la art. 1, că „Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”.

De asemenea, bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului și din donații. Potrivit art. 2 din proiect, „numărul lunilor de bursă acordate, tipurile de burse și durata stagiului unei burse se stabilesc anual prin ordin al ministrului Educației, în domeniile de interes ale României, care sunt aprobate tot printr-un ordin de ministru”.

„Bursele se acordă pe baza unui concurs național organizat de ME prin Agenția de Credite și Burse de Studii, în baza unui regulament și a unor condiții aprobate, din nou, prin ordin de ministru”, se arată în art.3 al proiectului.

Ce cheltuieli acoperă bursele
„Bursierii români care efectuează stagiile prevăzute la art. 1 alin. (1), beneficiază de:

a) o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;

b) transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;

c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.”, se mai arată în lege.

Scopul inițiativei
În nota de fundamentare a acestui proiect, este stipulat faptul că autoritățile au dorit, prin acordarea acestor burse, să susțină o creștere a mobilității internaționale.

Statul român, bun de plată. ANAF trebuie să ramburseze unor companii precum Mega Image, Auchan sau Loteria Română aproximativ 14 milioane de euro

„În absența consacrării normative a aspirațiilor României (…) de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase la nivel european și internațional este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare.”, se arată în nota de fundamentare,