Burse elevi 2022. În ce condiţii se acordă bursa medicală. Model de cerere

Potrivit noului ordin de ministru care reglementează criteriile de acordare a burselor, elevii care au anumite probleme de sănătate primesc şi anul acesta burse medicale.

15 sept. 2022, 10:04
Burse elevi 2022. În ce condiţii se acordă bursa medicală. Model de cerere

Burse elevi 2022. Noul ordin de ministru publicat recent în Monotorul Oficial prevede că elevii cu probleme medicale vor beneficia de bursele medicale şi pe perioada vacanţelor. De asemenea, trebuie să ştiţi că bursa medicală este o bursă de ajutor social care nu depinde de venitul net lunar al familiei.

Burse elevi 2022. Tot ce trebuie să ştii despre bursa medicală

Citeşte şi Burse pentru elevi în anul şcolar 2022 – 2023. Cîmpeanu: Un elev poate primi și 1.000 de lei pe lunăBursele medicale se acordă și pe perioada vacantelor școlareBursa medicală nu este condiționată de venitul net lunar al familieiBursa medicală se poate cumula cu bursa de performanță, bursa de merit, bursa de studiuElevii cu bursă medicală pot lua și bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lunăCererile pentru bursa medicală se pot depune pe tot parcursul anului școlar

Condiţii pentru acordarea burselor medicale

Bursele medicale se acordă elevilor care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, structurate tipologic:

I. boli și tulburări ale sistemului nervos și ale funcțiilor mentale globale;

II. boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;

III. boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;

IV. boli ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale;

V. boli ale structurii aparatului respirator și ale funcțiilor sale;

VI. boli ale structurii sistemului imunitar și ale funcțiilor sale;

VII. boli ale structurii și funcțiilor sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;

VIII. boli ale structurii funcțiilor aparatului urinar cu sau fără insuficiență renală cronică (IRC), indiferent de cauză;

IX. boli ale structurii și funcțiilor aparatului locomotor și corespunzătoare mișcării;

X. boli ale structurii pielii, anexelor și funcțiilor tegumentului;

XI. boala canceroasă (indiferent de localizare, inclusiv recidivele și metastazele);

XII. boli genetice;

XIII. transplantul de organe, țesuturi și celule, stările post transplant;

XIV. orice altă boală, tulburare sau afecțiune, de exemplu, cronică/genetică/care necesită tratament îndelungat pentru cel puțin 6 luni sau servicii de abilitare și reabilitare pentru cel puțin 6 luni sau îngrijiri paliative și care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate la pct. I-XIII este luată în considerare, potrivit edupedu.ro. 

Bursele medicale se acordă pe baza certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5) și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar, respectiv a certificatului de încadrare în grad de handicap, fără a fi condiționată de venitul net lunar al familiei.

Citeşte şi Bani mai mulţi pentru elevii care obţin premii la concursurile internaţionale şi la olimpiadele naţionale

Documente necesare

Copie certificat de naștere elev;Certificat medical eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar (Tip A5);Certificat de încadrare în grad de handicap (unde este cazul);Copie CI părinte/tutore;Copie hotărâre judecătorească tutore (după caz)

Nu au dreptul la bursa medicală, pe perioada vacanței de vară, elevii care:

nu au promovat anul școlar;

care la începutul anului școlar sunt corigenți la cel mult la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate pe an;

absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/ învățământ profesional/ cursuri cu frecvență zi sau într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;

elevi care repeta anul școlar din alte motive decât medicale.

model cerere bursa