Burse elevi 2024. Scandal uriaş după ce niciun elev nu a primit nicio bursă, şedinţă de urgenţă la Ministerul Educaţiei

Bursele școlare ale elevilor de la școlile și liceele private și confesionale nu au fost plătite până acum, de la începului acestui an școlar, după cinci luni de cursuri. Ministerul Educației a dat o informare jurnaliștilor acreditați, în care transmite că autoritățile administrațiilor locale „sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

25 ian. 2024, 20:18
Burse elevi 2024. Scandal uriaş după ce niciun elev nu a primit nicio bursă, şedinţă de urgenţă la Ministerul Educaţiei
Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit.

Burse elevi 2024. Primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ, susține Ministerul Educației după ce Guvernul a emis o hotărâre fără efecte pe 29 decembrie. S-a anunţat şedință mâine pentru „monitorizarea situației” în care niciun elev nu a primit nicio bursă, potrivit – Edupedu.ro

” Reacția ministerului vine după ce Edupedu.ro a scris că Hotărârea de Guvern emisă la finalul anului trecut pentru plata acestor burse nu a putut fi pusă în aplicare, după cum precizează Ministerul Finanțelor, fiind adoptată la propunerea Ministerului Educației la două zile după încheierea plăților din bugetele locale pe anul 2023.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor și conform cadrului legal în vigoare, stabilit de legea Deca-Iohannis, bursele pentru elevii de la școlile private se plătesc după vechiul mecanism al burselor elevilor de la școlile de stat. Asta înseamnă că școlile ar trebui să ceară la inspectorate și la consiliile locale deschiderile de credite necesare pentru burse, acestea mai departe solicită direcțiilor de finanțe deschiderea creditelor în Trezorerie, în paralel autoritatea locală face ședință de Consiliu Local și aprobă o hotărâre de consiliul local cu sumele respective, sume care sunt alocate în conturile școlilor particulare și confesionale, iar de aici școlile le virează elevilor.

Se dau bursele înapoi. S-a greşit la calcule, Curtea de Conturi spune că trebuie returnaţi 20.800 de lei

Burse elevi 2024. În nota de informare trimisă joi de Ministerul Educației, instituția scrie că se pot da acum și bursele restante, pe cele cinci luni din 2023, și cele pe 2024, fără să mai fie emis vreun alt act normativ și că, de fapt, hotătârea de guvern emisă degeaba, fără efecte, pe 29 decembrie, avea legătură cu modul în care se repartizau atunci banii către autoritățile locale, prin mecanismul instituit de Guvern, folosind Fondul la dispoziția Guvernului Ciolacu.

Deși niciun elev nu a primit bani pe bursele pentru care este îndreptățit, Ministerul Educației anunță că vineri, pe 26 ianuarie, are videoconferință cu inspectorii școlari, ca să „monitorizeze situația”.

Replica Ministerului Educației şi a Ministerului de Finanţe, potrivit Edupedu:

„La ora actuală, autorităţile administraţiei publice locale sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, prin care care elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Burse elevi 2024. Plata burselor menționate mai sus se face din bugetul anului 2024, inclusiv plata sumelor datorate pentru anul 2023. Ministerul Educației depune toate diligențele necesare pentru ca autorităţile administraţiei publice locale să efectueze deschiderile de credite necesare achitării tuturor sumelor către beneficiarii burselor din învățământul particular și confesional acreditat.

Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației! Mii de copii nu au primit banii pe ultimele cinci luni de cursuri
În acest sens, în cursul zilei de vineri, 26 ianuarie, va avea loc o videoconferință cu inspectorii școlari generali în vederea monitorizării acestei situații”, a transmis Ministerul Educației jurnaliștilor acreditați.

Amintim că Hotărârea de Guvern (HG) nr. 1331/2023 emisă de Ministerul Educației și aprobată pe 29 decembrie anul trecut vizează mii de elevi din școlile și liceele private și confesionale, la care ar fi trebuit să ajungă burse sociale și de excelență în valoare de peste 3 milioane de lei pentru primele 5 luni ale anului școlar. La propunerea Ministerului Educației, Guvernul Ciolacu a aprobat abia pe 29 decembrie anul trecut acel act normativ. Acesta a apărut în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2023, în ultima zi lucrătoare din an, și nu a avut când să-și producă efectul, potrivit răspunsului Ministerului Finanțelor la solicitarea Edupedu.ro.