Se dau bursele înapoi. S-a greşit la calcule, Curtea de Conturi spune că trebuie returnaţi 20.800 de lei

Mai mulți elevi ai unui liceu din Ploiești au primit ilegal bursele în anul școlar 2021-2022. Conducerea liceului trebuie să recupereze banii.

25 ian. 2024, 18:14
Se dau bursele înapoi. S-a greşit la calcule, Curtea de Conturi spune că trebuie returnaţi 20.800 de lei

Se dau bursele înapoi într-un liceu din Prahova. În urma unui audit al Camerei de Conturi efectuat anul trecut la Primăria Ploiești s-a descoperit că mai mulți elevi ai unui liceu din Municipiu au încasat burse școlare fără să aibă acest drept în școlar 2021-2022. Aceștia au avut un număr mai mare de absențe nemotivate decât limita admisă de Ministerul Educației, potrivit observatorulph.ro.
La Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „Victor Slăvescu” din Ploiești, inspectorii financiari au constatat că nu au fost respectate criteriile de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat.

Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației! Mii de copii nu au primit banii pe ultimele cinci luni de cursuri
S-a constatat că, în cazul unor burse acordate elevilor din mediul rural, în luna decembrie 2022, nu au fost efectuate verificări cu privire la respectarea condiției de prezență la cursurile din semestrul II al anului școlar 2021-2022.

Elevii care aveau mai multe absențe decât permite cadrul legal pentru încasarea burselor au primit în total 20.800 lei, bani pe care conducerea unității de învățământ trebuie să-i recupereze, conform sursei citate.

Cuantumul bursei sociale pentru elevii din mediul rural a fost de 200 de lei pe lună și era condiționată de numărul de absențe. Dacă elevii aveau 10 sau mai multe absențe într-o luna, nu mai primeau bursa pe luna respectivă.

Numărul burselor de merit, redus aproape la jumătate din anul școlar 2024 – 2025. Apare un nou tip de bursă școlară. Ce criterii vrea să introducă ministrul Educației
Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației în 2022, după doar un an în care s-a acordat. Nici în anul școlar 2023-2024 nu a fost inclusă.

Bursele sociale pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu au fost eliminate, pentru că „li se va deconta transportul”, a explicat secretarul de stat Florian Lixandru, în septembrie 2023.

Burse 2024, haos total. Avocatul Poporului a aflat după jumătate de an că elevii cu medii de 1 iau burse de merit şi atacă legea la CCR

Bursele de merit, reduse aproape la jumătate din anul școlar 2024 – 2025. Apare un nou tip de bursă școlară. Ce criterii vrea să introducă ministrul Educației

Ministerul Educației pregătește modificări legate de acordarea burselor de merit începând cu anul școlar 2024 – 2025. Astfel, rămân pe bursa de merit doar elevii care au medie peste 9.50. Totodată, apare o nouă categirie de bursieri, până la 30% din efectivul fiecărei clase, „care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare”. Condiția este să aibă media peste media 7 și fără absențe, scrie edupedu.ro.

Citește și: Ministrul Educaţiei face iar promisiuni: 2024 va fi ultimul an cu şcoli care au WC în curtea şcolii

„Am văzut că există un procent redus, într-adevăr, de medii mici care primesc această bursă la clasa a IX-a exclusiv. Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ.

Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie. Le vom scoate în dezbatere publică, separând, practic, ceea ce avem acum în categoria bursă de merit în două, rămânând pe bursa de merit doar cei care au peste 9.50, câți vor fi ei într-o clasă, împreună cu cei care iau premii la olimpiade, concursuri, concursuri sportive ș.a.m.d, plus încă o categorie, până la 30% din efectivul fiecărei clase, care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare pentru cei care sunt, așa cum spuneam, cei mai buni, prima treime din clasă, care au peste media 7 și nu au absențe. Aceasta este soluția pe care noi o vom propune.

În funcție de contribuțiile din spațiul public, pentru că e normal să preluăm feedbackul, vom face schimbările legislative necesare, urmând ca următoarele dosare depuse, pentru că ele se aprobă anual, să fie realizate pe baza acestor modificări”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Citește și: Elevii din anii terminali cu medii sub 7 vor face obligatoriu ore remediale

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.

Cu medii între 9.50 – 10 sunt 242.665 de elevi cu bursă de merit, adică 52.55%.