Burse elevi 2024. Scandal uriaş după ce s-au tăiat bursele. Intervine Avocatul Poporului

Pragul de 30% elevi per clasă pentru burse de merit și reziliență trebuie eliminat, avertizează Avocatul Poporului, care cere Ministerului Educației „eventualele studii” care fundamentează pragul - 

03 apr. 2024, 17:24
Burse elevi 2024. Scandal uriaş după ce s-au tăiat bursele. Intervine Avocatul Poporului

Burse elevi 2024. Bursele de merit trebuie să se acorde pentru toți elevii cu medii peste 9.50, iar noile burse de reziliență pentru toți elevii cu medii între 7 și 9.50, nu doar primilor 30% din fiecare clasă din România care au aceste note, așa cum a propus ministrul educației – atrage atenția Avocatul Poporului.

Instituția condusă de Renate Weber îi solicită Ligiei Deca să elimine pragul de 30% dintr-o clasă pe care l-a propus cu scopul de a limita numărul elevilor pe care îi premiază; Avocatul Poporului atrage atenția că pragul conduce la situații în care anumite clase nu vor avea de fapt niciun elev cu bursă de reziliență.

Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor şi repetenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Într-o analiză asupra proiectului de Ordonanță de Urgență de modificare a noilor Legi ale învățământului Deca-Iohannis, Avocatul Poporului îi cere pentru a doua oară Ministerului Educației condus de Ligia Deca să arate „modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%”. „Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”, solicită Avocatul Poporului, potrivit edupedu.ro.

Concluziile Avocatului Poporului cu privire la noul sistem de burse propus de Ligia Deca:

„Nu putem fi de acord ca, la nivelul unei clase, bursele de reziliență și bursele de merit, care se acordă în baza unor criterii clare, să facă obiectul unui procent din efectivul elevilor”.
„Apreciem că pragul [de 30% dintr-o clasă – N.Red] se impune a fi eliminat, iar bursele de merit și de reziliență să fie acordate exclusiv potrivit condițiilor stabilite de art. 108 alin. (18)”.
„Din analiza proiectului rezultă că pragul de 30% va include acum și bursele de reziliență împreună cu cele de merit. Asta înseamnă că pot exista și situații în care în unele clase, cu medii mari, să se atingă procentul de 30% doar din mediile de peste 9,50, caz în care nu ar mai primi bursa de reziliență cei cu medii între 7 și 9,50. În același timp, la polul opus, dacă în situația în care, la nivelul unei clase, bursele de merit și cele de reziliență cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%”.

„De asemenea, reiterăm observația pe care instituția Avocatul Poporului a avut-o cu ocazia dezbaterii publice din luna august 2023 pe marginea proiectului de lege a învățământului preuniversitar (actuala Lege nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar), în sensul de a ne indica modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%. Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”.

Burse şcolare 2024-2025: La zece absențe, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică DOCUMENT

Burse elevi 2024 Analiza integrală a Avocatului Poporului pe OUG-ul prin care Ligia Deca vrea să-și modifice pentru a treia oară în 8 luni Legile învățământului:

Amintim că ministrul Educației, Ligia Deca, a lansat în dezbatere luni, 25 martie 2024, în prima conferință de presă organizată de Ministerul Educației în Guvernarea Ciolacu, un proiect de Ordonanță de Urgență prin care vrea să își modifice propriile Legi ale învățământului, prin regândirea sistemului de burse.

Burse elevi 2024. Ministrul inventează cu această ocazie o nouă bursă, numită „de reziliență”, în valoare de 300 de lei pe lună, pentru elevii cu medii peste 7 și sub 9.50. Elevii cu medii peste 9.50 ar urma să ia bursă de merit în valoare de 450 de lei pe lună. Cele două bursele, de reziliență și de merit, nu pot fi cumulate de un elev. Ele ar urma să fie acordate, însă, numai primilor 30% de elevi din clasă. În prima conferință de presă susținută în mai bine de 300 de zile, Ligia Deca a argumentat că bursa de reziliență pentru elevii cu medii peste 7 are ca scop să motiveze „elevii care au în acest moment rezultate medii, să progreseze”.

Noile burse ar urma să se aplice din septembrie, pentru elevii cu note peste 7 și dacă îndeplinesc două condiții: sub 10 absențe pe lună și media 10 la purtare sau calificativul „Foarte Bine”, în cazul elevilor de clasa a V-a.

În luna octombrie 2023, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2.