Burse mai mici pentru elevii cu medalii de aur la olimpiade internaționale. Vor primi mai puțin de jumătate din cât primesc acum

Proiectul legii învățământului preuniversitar prezentat luni de ministrul Educației, Ligia Deca, vine cu modificări importante în ceea ce privește bursele pentru elevi. În cazul unora valoarea bursei crește, în timp ce pentru alții bursele se înjumătățesc.

01 mart. 2023, 14:54
Burse mai mici pentru elevii cu medalii de aur la olimpiade internaționale. Vor primi mai puțin de jumătate din cât primesc acum

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că bursele vor creşte, precizând că cele de merit vor ajunge la 450 de lei pe lună de la 200 de lei pe lună, elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună.

În schimb, elevii care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale vor primi mai puțini bani. Ligia Deca a anunțat că proiectul legii învățământului preuniversitar prevede ca elevii premianți la olimpiadele internaționale să primească 1.000 lei pe lună.

“Susţinem şi excelenţa în educaţie. Creştem bursele. Astfel, bursa de merit creşte de la 200 de lei la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiadele naţionale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale – 1000 de lei pe lună”, a spus Ligia Deca.

Deca a menţionat că bursele vor fi plătite din bugetul Ministerului Educaţiei.

Citește și: Noi detalii despre proba complementară introdusă la Bacalaureat. În ce constră examenul la Matematică pentru elevii de la Uman

 

Burse mai mici pentru anumiți elevi. Unii vor primi mai puțin de jumătate din cât primesc acum

În prezent, elevii premiați la olimpiadele școlare internaționale primesc bursa conform Legii nr. 235 din 2010 și cuantumul este stabilit prin ordin de ministru. Pentru anul școlar 2022-2023 este în vigoare Ordinul 6.429 din 19.12.2022, care prevede sumele pentru bursele de merit de olimpic internațional, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, potrivit Edupedu.ro.

  • medalia de aur sau premiul I – 2550 lei;
  • medalia de argint sau premiul al II-lea – 1913 lei;
  • medalia de bronz sau premiul al III-lea – 1275 lei;
  • mențiune – 638 lei”.