Mircea Miclea, despre bursele de merit sub media 5: S-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Din punct de vedere social e ruinător. Ridicăm la rang național o “șmecherie”

Mircea Miclea, fost ministru al Educației, spune prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj greșit că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi la nivelul clasei. ”Din punct de vedere social e ruinător să ridicăm la rang național o șmecherie”, spune Mircea Miclea pentru Edupedu.ro.

15 nov. 2023, 09:51
Mircea Miclea, despre bursele de merit sub media 5: S-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Din punct de vedere social e ruinător. Ridicăm la rang național o “șmecherie”

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Mircea Miclea, fost ministru al Educației, spune, referitor la această situație, că ar fi trebuit stabilit un prag pentru acordarea burselor de merit, pentru că “modul în care s-au aplicat acum bursele de merit anul acesta s-a transmis un mesaj care sună în felul următor: nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Exact ce face orice șmecher care nu ajunge unde ajunge prin performanțe, prin muncă și prin învățare, ci prin plasarea lângă cineva undeva într-un post etc. Adică ridicăm la rang național o șmecherie”.

Potrivit fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, acest criteriu de acordare a burselor de merit pentru primii 30% dintr-o clasă “se poate aplica dacă evaluarea va fi standardizată în sensul bun, nu în sensul mecanic de birocrație a evaluării”.

Citește și: Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit. „Cui nu-i trebuie atâția bani?”

”În plus, elevii trebuie premiați cât au crescut ei de la ultima evaluare față de înșiși. La fel și prestația profesorilor, dar asta este ceva prea sofisticat, nu cred că ministerul actual poate să ducă așa ceva”, a mai spus Mircea Miclea pentru Edupedu.ro.

 

Când primesc elevii bursele pentru septembrie și octombrie

Elevii români își primesc bursele din anul școlar 2023-2024 începând din 15 noiembrie, iar acestea acoperă lunile septembrie și octombrie și vor reprezenta 1,2 milioane de burse.

Ministerul Educației a virat către fiecare inspectorat școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București sumele aferente plății burselor școlare, ceea ce permite respectarea, la nivel local, a termenului stabilit pentru plata către beneficiari, respectiv 15 noiembrie.

Sumele corespund necesarului solicitat de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023.

După data de 15 noiembrie, termenul-limită pentru plata burselor pe lunile septembrie și octombrie 2023, Ministerul Educației va solicita inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația plăților, pentru a identifica, dacă este cazul, eventualele disfuncționalități, astfel încât acestea să fie remediate în cel mai scurt timp.