Acordarea burselor sociale, la cheremul conducerii şcolilor. Părinţii sunt revoltaţi: „Pare că această bursă se dă din bunăvoinţa şcolii”. Reacţia Ministerului Educaţiei

Conducerea unei şcoli din România a decis să acorde burse sociale după bunul plac, neţinând cont de criteriile de eligibilitate impuse de Ministerul Educaţiei. Mai exact, din doi fraţi, colegi de şcoală, care fac parte dintr-o familie vulnerabilă, doar unul a primit bursa socială.

21 dec. 2022, 11:46
Acordarea burselor sociale, la cheremul conducerii şcolilor. Părinţii sunt revoltaţi: „Pare că această bursă se dă din bunăvoinţa şcolii”. Reacţia Ministerului Educaţiei

Aceste burse sociale se calculează pe baza unui prag al veniturilor, după cum a fost aprobat prin Ordinului ME 5.379 2022, publicat în Monitorul Oficial pe 12 septembrie 2022. Venitul pe membru de familie trebuie să fie cel mult egal cu salariul minim net pe economie.

La stabilirea venitului pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii. SUnt exceptate de la acest calcul bursele școlare și universitare.

Burse sociale acordate elevilor după bunul plac

Legea nu este, însă, respectată de toate unităţile de învăţământ, după cum reiese din relatarea unui părinte.

În septembrie 2022, un părinte dintr-un sat din România a depus dosarele pentru bursă socială pentru venituri mici pe numele ambilor copii, elevi la gimnaziu.

Școala a decis ca doar unul dintre copii să primească bursă. Când mi s-a dat doar pentru un copil, am zis că mai bine pentru unul decât nimic. Când s-a întârziat, am zis mai bine mai târziu decât niciodată, dar suntem în decembrie si nu am primit încă niciun ban pentru anul acesta școlar. Mă simt ca o cerșetoare care cere în fiecare săptămână explicații de la școală. De ce nu primește copilul meu banii? Este dreptul lui”, spune părintele, care a dorit să rămână anonim. „Eu pot să sun, să cer explicații, să lupt pentru drepturile lor, dar nu vreau să îi afecteze pe copii pe viitor la școală. Dacă directorul decide să le scadă nota la purtare sau altceva?!”, a dezvăluit mama, potrivit edupedu.ro.

În decembrie 2021, mama a depus pentru prima dată dosare pentru bursa socială pentru ambii copii. A aflat atunci că nu va primi bursă, pentru că nu mai sunt locuri. Ulterior, conducerea şcolii s-a răzgândit şi a decis să acorde banii doar unuia dintre cei doi fraţi. Mamei i s-a comunicat faptul că este vorba despre un loc suplimentar, ultimul dintre cele suplimentate, şi că unul dintre copii va beneficia, astfel, de bursa socială.

Citeste si Debutanții din învăţământ vor primi salariul mediu brut pe economie. Nicolae Ciucă şi-a dat OK-ul pentru noua lege a salarizării

Sunt locuri limitate de bursă, doar 22 de copii iau bursa garantat. Ce mai este până la 30 de copii sunt locuri suplimentare. Ca să înțelegeți, e ca și cum aceste burse s-ar da din bunăvoința lor”, explică părintele pentru sursa citată.

În semestrul doi din anul școlar 2021-2022, mama a reînnoit dosarul pentru copilul care primea bursa. În septembrie 2022, situația s-a repetat.

Am completat iar hârtii pentru ambii copii, însă directorul școlii ne-a spus că este aceeași situație, doar un copil va primi bursa.  Am văzut că în septembrie am primit o tranșă de bani. De la școală mi s-a spus că sunt bani din urmă, sumele restante”.

Copilul al cărui dosar de bursa fusese aprobat în anul școlar trecut nu mai primise banii din ianuarie 2021.

Reacţia Ministerului Educaţiei: „Acest tip de departajare nu este legală”

Şcoala a comis o ilegalitate, susţin reprezentanţii Ministerului Educaţiei, iar părinţii trebuie să se adreseze Inspectoratului Şcolar pentru remedierea acestei situaţii.

Citeste si Elevii au început să primească banii de navetă pentru luna noiembrie. Când vin banii pentru decembrie

Departajarea menționată nu este legală. Dacă ambii elevi se califică pentru bursa respectivă, ambii o vor primi. Nu se pot face departajări de acest tip, ordinul de ministru care aprobă criteriile de acordare a burselor nu le include și nici nu au fost trimise instrucțiuni sau adrese post-aprobare din care să rezulte aplicarea prevederilor în acel sens. Părinții trebuie să se adreseze inspectoratului școlar și să solicite remedierea situației”, a transmis Ministerul Educaţiei la solicitarea edupedu.ro.