Debutanții din învăţământ vor primi salariul mediu brut pe economie. Nicolae Ciucă şi-a dat OK-ul pentru noua lege a salarizării

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunţă că Nicolae Ciucă a fost de acord cu propunerea ca debutanții să aibă salariul mediu brut pe economie în noua lege a salarizării. Sindicatele s-au întâlnit deja cu premierul, iar tema discuției a reprezentat-o majorarea salariilor pentru angajații din învățământ.

15 dec. 2022, 09:18
Debutanții din învăţământ vor primi salariul mediu brut pe economie. Nicolae Ciucă şi-a dat OK-ul pentru noua lege a salarizării
Debutanții din învăţământ vor primi salariul mediu brut pe economie. Nicolae Ciucă şi-a dat OK-ul pentru noua lege a salarizării

Debutanții din învăţământ vor primi salariul mediu brut pe economie. „Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie”, anunţă Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Anunţul vine după ce sute de angajați din sistemul de educație vor protesta miercuri, 14 decembrie, în fața Parlamentului, în intervalul 12:00 – 13:00, scrie edupedu.ro.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna octombrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.461 lei. Salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023, a spus luni, în cadrul unor audieri desfășurate la Parlament, ministrul Educației, Ligia Deca.

O altă propunere care va fi analizată în perioada următoare este cea privind includerea personalul nedidactic în aceeași grilă cu personalul didactic, a mai precizat FSLI.

Citeşte şi: Dezastru în învățământul superior! Numărul profesorilor a scăzut dramatic, sub 26.000 pentru prima dată în ultimii zece ani

„Astăzi, 13.12.2022, conducerea FSLI, reprezentată de Simion Hancescu – președinte și George Purcaru – vicepreședinte, alături de reprezentanți ai celorlalte federații sindicale din învățământ, au participat la o primă rundă de discuții cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Educației, Ligia Deca, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, și Mihai Păunică, director în Ministerul Educației. Am înaintat membrilor Executivului o adresă oficială privind principalele probleme cu care se confruntă salariații din sistemul de învățământ.

Premierul a promis că va analiza posibilitatea aplicării integrale, în perioada următoare, a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic și auxiliar (cei care nu au atins nivelul maxim). Totodată se analizează variantele prin care se va aplica Regulamentul pentru condiții vătămătoare și sectorului de educație.

Un alt subiect discutat a fost cel privind acordarea unor majorări salariale celor care ocupă funcții de conducere( directori, secretari, contabili etc.) care nu au primit nicio majorare salarială în ultimii ani, pentru că au atins nivelul maxim.

În ceea ce privește situația salarizării personalului didactic, Legea nr. 153/2017 fiind nefavorabilă aceste categorii profesionale, Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie.

O altă propunere care va fi analizată în perioada următoare este cea privind includerea personalul nedidactic în aceeași grilă cu personalul didactic.

Nu în ultimul rând, am solicitat Executivului indexarea salariilor cu indicele inflației.

Așteptăm soluțiile Executivului, după cum ni s-a promis la discuțiile de astăzi.

Acțiunile de protest vor continua, însă conform calendarului stabilit: miercuri (14 decembrie 2022) pichetarea Parlamentului României, joi și vineri (15 și 16 decembrie 2022) pichetări în fața prefecturilor din majoritatea județelor țării”, este comunicatul semnat de Simion Hancescu, președintele FSLI.

Citeşte şi: Cursuri online în prima mare universitate din România din cauza facturilor. Ce se întâmplă cu şcolile?