Bursele asiatice au deschis pe minus pe fondul problemelor Greciei

Bursele asiatice au deschis miercuri dimineaţă pe minus, pentru a treia zi consecutiv după ce guvernul din Grecia a spus că nu renunţă la referendumul pe tema planului de salvare aprobat de UE.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 08:12
Bursele asiatice au deschis pe minus pe fondul problemelor Greciei

Ideea votului popular a fost lansată de premierul George Papandreu, la începutul săptămânii şi a stârnit îngrijorare pe plan internaţional, ducând la căderea burselor din întreaga lume. Cu toate acestea, Papandreu a insistat pe ideea referendumului. Iar marţi seara, el a obţinut şi sprijinul cabinetului din Atena pentru acesată iniţiativă.

Analiştii cred că grecii vor respinge prin vot, planul de salvare propus de UE. Deoarece, nu mai vor să audă de alte măsuri de austeritate. În aceste condiţii criza datoriei suverane elene riscă să se prelungească şi să afecteze grav pieţele internaţionale.

În ultimele zile, acţiunile din Asia au pierdut tot ce au câştigat săptămâna trecută după anunţul liderilor europeni privind un nou pachet de ajutor financiar pentru Grecia şi de consolidatre a sistemului bancar, potrivit Reuters.

Actuala situaţie este mai dificilă decât cea din urmă cu trei ani, când prăbuşirea Lehman Brothers a declanşat o criză puternică în sistemul financiar, a declarat Xiao Minjie, economist şef la FuNNeX Asset Management Tokio.

Atenţia investitorilor se îndreaptă acum către Rezerva Federală a SUA, care încheie miercuri o şedinţă de politică monetară de două zile. Fed ar putea începe să pregătească pieţele financiare pentru noi decizii de relaxare monetară, chiar dacă nu va introduce, încă, noi măsuri de stimulare a economiei, potrivit Reuters.