BVB şi-a accentuat creşterea la aproape 1%, corelată cu bursele europene

Bursa de la Bucureşti şi-a accentuat creşterea spre finalul sesiunii, la 0,97%, şi a închis la un nou maxim din ultimele şase luni, evoluţie susţinută de marile pieţe europene, după ce liderii politici din Grecia au încheiat acordul privind reformele şi măsurile de austeritate.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 16:26
BVB şi-a accentuat creşterea la aproape 1%, corelată cu bursele europene

Indicii de la BVB au deschis ziua pe minus, însă după prima oră piaţa a început să-şi revină lent, ca urmare a creşterilor înregistrate de bursele vest-europene. O parte dintre jucători se aşteaptau la un deznodământ pozitiv al negocierilor din Grecia, iar reluarea creşterilor i-a determinat să reintre la tranzacţionare.

Spre finalul şedinţei, liderii politici din Grecia au încheiat acordul privind reformele şi măsurile de austeritate necesare obţinerii celui de-al doilea program de susţinere financiară de 130 de miliarde de euro, cu câteva ore înainte de o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

„Investitorii erau optimişti în privinţa unui acord de implementare a pachetului de măsuri pentru datoriile Greciei, o hotărâre finală putând fi luată la întâlnirea miniştrilor de finanţe de la Bruxelles de astăzi (joi, n.r)”, a declarat pentru MEDIAFAX Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker (BRK).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 1,23%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 2,24%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic indicele au plasat BET-NG cu 0,6% peste nivelul de miercuri.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a închis sesiunea în creştere cu 1,63%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Transferurile cu acţiuni au totalizat 44,74 milioane de lei (10,27 milioane de euro), cu 27% sub lichiditatea de la finalul şedinţei precedente, de 61,5 milioane lei (14,1 milioane euro).

„Aşa cum s-a întâmplat şi în ultimele şedinţe de tranzacţionare, SIF-urile au fost în prim-plan, de această dată investitorii selectând titlurile care au un decalaj negativ în privinţa creşterilor, raportând preţurile la maximele anului trecut. Astfel SIF4, SIF1 şi SIF5 au fost percepute ca fiind mai atractive. În ansamblu, acţiunile SIF rămân interesante prin prisma potenţialului de dividend şi a raportului între preţ şi valoarea activelor, dar ţinând cont de avansul puternic luat în ultimele săptămâni, pot urma corecţii pe termen scurt”, a spus Moldovan.

El consideră un prim semnal în acest sens cursul acţiunilor FP, care nu au reuşit să depăşească nivelul maxim atins săptămâna trecută, de 0,53 lei, având o evoluţie plată în ultimele şedinţe.

Ultimul transfer de joi s-a perfectat la 0,5235 lei, cu 0,67% peste referinţă, iar rulajul a fost de 6,13 milioane lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 11,89 milione de lei. Cotaţia titlurilor a închis în urcare cu 3,4%, la 1,37 lei.

Pe locul secund, după lichiditate, s-au plasat acţiunile SIF Moldova (SIF2), cu operaţiuni de 7,31 milioane lei. Ultimul preţ a fost de 1,448 lei, cu 0,14% sub cotaţia anterioară.

În sesiunea de joi s-au remarcat şi acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu creşteri de 5,56% şi, respectiv 5,26%.

Pe piaţa Rasdaq, schimburile au însumat 1,7 milioane lei (400.000 euro), de patru ori peste nivelul de miercuri, de 425.000 de lei.

Titlurile producătorului de mase plastice Napochim Cluj (NACH) au fost cele mai tranzacţionate, cu un rulaj total de 1,1 milioane de lei, iar preţul a scăzut cu 1,87%, la 0,105 lei.

Marile pieţe europene avansau cu până la 0,85% la finele sesiunii locale, după ce liderii eleni au ajuns la un acord pentru reforme şi măsuri de austeritate, necesar ca Grecia să primească un pachet de împrumuturi externe.