Câţi bani poţi avea în plus la pensie, dacă începi să economiseşti doar 150 de lei pe lună

Oamenii devin conștinenți de importanța economisirii pe măsura trecerii timpului și apropierea de vârsta pensionării, atunci când veniturile obținute nu le-ar mai permite menținerea aceluiași stil de viață. Cei mai mulți români încep să pună bani deoparte după vârsta de 35 de ani, iar motivele sunt diverse: fie economisesc pentru copii, fie pentru achiziția unei locuințe, sau pentru a-și suplimenta veniturile obținute din pensia de stat. Calculatorul atașat la finalul acestui articol îți permite să estimezi suma de bani pe care ai putea să o ai în viitor, dacă începi să economisești lunar, încă din prezent.

RomaniaTV.net
06 iun. 2017, 09:40
Câţi bani poţi avea în plus la pensie, dacă începi să economiseşti doar 150 de lei pe lună

Decizia de a economisi o parte a veniturilor lunare atrage, pe termen lung, o protecție financiară suplimentară, binevenită în situații neprevăzute, precum accidentele sau pierderea locului de muncă, dar și în perspectiva suplimentării veniturilor din pensia de stat.

Pe de altă parte, cel mai important factor care influențează nivelul câștigului viitor va fi vârsta la care este luată decizia de economisire. Astfel, diferența dintre o persoană care începe să economisească de la 25 de ani și una care începe la 35 de ani este uriașă, chiar și în condițiile în care suma economisită în fiecare lună este aceeași.

Planul de economisire atașat acestui articol estimează venitul total viitor pe care o persoană îl poate obține, economisind lunar o sumă de bani sub forma unui depozit bancar la termen sau prin intermediul altui plasament financiar pe termen mediu sau lung.

Citeşte şi Statul plăteşte lunar pensii speciale de aproape 480 de milioane de lei

Câștigul viitor va fi influențat de următorii factori:

  • vârsta la care decizia de economisire este luată. Evident, cu cât decizia de a economisi este luată mai devreme, cu atât planul de economii se va întinde pe o durată de timp mai mare;
  • vârsta la care plasamentul va fi lichidat determină, în egală măsură, câștigul viitor: cu cât vom avea nevoie de acești bani mai târziu, cu atât se vor acumula mai mulți bani în cont;
  • suma economisită lunar. Această sumă poate reprezenta 10% din venitul obținut în prezent, sau orice altă sumă pe care ești dispus să o economisești, fără a fi afectat de imposibilitatea de a o folosi în prezent;
  • randamentul anual al investiției reprezintă câștigul obținut ca urmare a realizării unei investiții. În cazul constituirii unui depozit bancar, randamentul investiției este chiar dobânda bancară oferită.

Citeşte şi Persoanele care s-au pensionat anticipat între 2011 şi 2016 ar putea cere RECALCULAREA pensiei

Constituirea unui plasament financiar (fie că este vorba de un depozit bancar, obligațiuni de stat sau o altă investiție) va genera următoarele venituri:

pe de o parte, suma economisită lunar va putea fi utilizată la finalul perioadei de timp planificate;
în al doilea rând, randamentul investiției va genera sume suplimentare de bani, ce se vor adăuga celor economisite.
Dacă nu vrei să lichidezi depozitul înainte de termen, poți opta, de asemenea, pentru capitalizarea dobânzii, ceea ce înseamnă că la împlinirea termenului de maturitate, banca va calcula dobânda bancară, o va adăuga depozitului tău și va reconstitui depozitul la o nouă valoare, plătind dobândă la dobândă. Când acest procedeu este repetat pe o perioadă de timp îndelungată, precum în exemplul nostru, câștigul suplimentar va fi evident.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro