Cadavrele oilor, descărcate de pe nava Queen Hind. Cum se desfăşoară operaţiunea. Imagini ŞOCANTE

Operaţiunea de descărcare a oilor moarte de pe nava Queen Hind a început în urmă cu câteva zile. Până acum au fost scoase peste 5.000 din cele 14.000 de cadavre de oi. Acestea au fost transportate la incineratorul din Tulcea. Nava Queen Hind, cu peste 14.300 de oi moarte la bord, a fost adusă la mal pe 25 februarie.

05 mart. 2020, 08:53
Cadavrele oilor, descărcate de pe nava Queen Hind. Cum se desfăşoară operaţiunea. Imagini ŞOCANTE

Leşurile au fost încărcate în containere etanşate şi transportate cu maşini autorizate de Direcţia Sanitar-Veterinară la o unitate de incinerare din judeţul Tulcea. Toate au fost transportate la un incinerator din judeţul Tulcea. Mirosul în zonă este pătrunzător, dar autorităţile asigură că nu sunt probleme, deoarece cadavrele nu au contact cu mediul marin şi că aerul şi apa sunt în parametri normali.

De operaţiunile de scoatere a cadavrelor se ocupă firma Grup Servicii Petroliere (GSP), aceeaşi care s-a ocupat şi de ranfluarea epavei Queen Hind.

„Grup Servicii Petroliere lucrează 24 de ore din 24 pentru descărcarea în siguranţă a navei Queen Hind de încărcătura biologică. Punţile suplimentare fac accesul la încărcătură deosebit de dificil, spaţiul de acces nu depăşeşte 1 metru în anumite zone”, transmit cei de la GSP.

De asemenea, compania transmite că echipele GSP nu au întrerupt, nici măcar o clipă, lucrul la operaţiunile de descărcare, după ranfluarea cu succes a Queen Hind, nu există cadavre din încărcătura Queen Hind în apele portului. 

Firma dă asigurări că toţi oamenii care participă la această operaţiune sunt protejaţi, vaccinaţi şi au echipament complet de protecţie, iar analizele făcute de experţii în sănătate publică arată că apele sunt curate în zonă. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a transmis că monitorizarea acvatoriului portuar pe perioada descărcării navei Queen Hind de cadavrele animalelor rămase în corpul acesteia.

Reamintim că nava Queen Hind, încărcată cu circa 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia, scufundându-se parţial. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat, fiind scoase vii de la bordul vaporului, în zilele de după incident, şi câteva sute de oi.

Citeşte şi Oile salvate de pe nava eşuată în Portul Midia învaţă să se joace cu mingea FOTO