Cadrele didactice care s-au întors la şcoală după concediul de creştere a copilului nu pot fi profesori evaluatori la examene

Profesoarele care au revenit la şcoală din concediul de creştere a copilului, în ultimii trei ani, nu se pot înscrie în Corpul de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN). Potrivit edupedu, acestea acuză ministerul că sunt discriminate.

RomaniaTV.net
20 sept. 2020, 14:37
Cadrele didactice care s-au întors la şcoală după concediul de creştere a copilului nu pot fi profesori evaluatori la examene

Potrivit metodologiei pentru înscrierea în Corpul Evaluatorilor, aprobată pe 8 septembrie și modificată pe 14 septembrie, pot participa doar cadrele didactice care „în ultimii 3 ani încheiați” „au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și respectiv liceal”.

Profesoarele care au revenit din concendiul de creștere a copilului acuza Ministerul Educației de discrimiare.

Apelul de selecție în Corpul de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale a fost lansat pe 17 septembrie 2020 prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), înscrierile vor începe luni, 21 septembrie și au ca termen limită 30 septembrie 2020.

Corpul de profesori evaluatori va fi un „grup de profesori, organizați pe discipline de examen/concurs, care îndeplinesc criteriile stabilite la nivel național și urmează să evalueze, într-o manieră unitară și eficientă, lucrările elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor naționale (evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, bacalaureat, definitivare în învățământ și concursul național de ocupare a posturilor didactice – titularizare)”, potrivit ministerului.

„CPEECN are rolul de a funcționa ca o comunitate de învățare și de a se dezvolta ca organism subordonat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București”, se mai arată pe edu.ro.

Niciun profesor nu poate participa dacă în ultimii 3 ani școlari încheiați nu a avut activitate. Este vorba despre anii școlari 2019-2020, 2018-2019 și 2017-2018. Asta pentru că cele trei condiții de participare sunt cumulative.

Ce prevede metodologia pentru Apelul de înscriere

Procesul de selecție a candidaților se desfășoară în perioada 21 septembrie – 1 decembrie 2020.

Prima etapă (21 – 30 septembrie 2020) este alocată înscrierii și încărcării dosarelor de înscriere pe platforma informatică dedicată.

Pentru a obține calitatea de membri ai CPEECN, se pot înscrie cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare, în ultimii trei ani școlari încheiați, în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal;

b) au gradul didactic I, II sau titlul științific de doctor în specialitate;

c) au experiență de organizare și participare la evaluări, în cadrul examenelor și concursurilor naționale/internaționale.

Ulterior, în etapa a II-a (1 – 15 octombrie), va avea loc verificarea dosarelor de înscriere, etapă urmată de verificarea competențelor de evaluare și selecția cadrelor didactice care doresc să devină membri (16 octombrie – 1 decembrie).

Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai CPEECN după parcurgerea și absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate casele corpului didactic. Programul de formare este prevăzut a se desfășura între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021.

Atribuțiile de bază ale CPEECN sunt:

a) evaluarea lucrărilor elevilor/cadrelor didactice, din cadrul examenelor naționale, pe fiecare disciplină de examen/concurs – evaluare centrată pe competențe, cu respectarea principiilor calității și echității;

b) antrenarea și susținerea profesorilor de la clasă, prin activități de mentorat, în vederea pregătirii eficiente a elevilor pentru susținerea evaluărilor și examenelor/concursurilor naționale. În activitățile de sprijin vor fi utilizate metode și strategii care să îmbunătățească implicarea și motivația elevilor pentru participare în condiții de performanță școlară;

c) realizarea unui raport de activitate/disciplină de învățământ, cu evidențierea aspectelor pozitive și a celor care necesită îmbunătățiri, respectiv înaintarea acestuia către ISJ/ISMB în termen de o săptămână de la finalizarea fiecărei sesiuni a examenelor naționale.

Calitatea de membru CPEECN presupune răspunderea profesională în ceea ce privește corectitudinea și calitatea activității de evaluare.

Membrii CPEECN care desfășoară activități de evaluare vor încheia contracte de furnizare de servicii cu unitatea de învățământ în cadrul căreia este organizat centrul de evaluare. Plata acestora se realizează în baza contractului încheiat și în temeiul dispozițiilor ordinului de ministru care reglementează plata profesorilor evaluatori, emis anual.

Documentele utile pentru participarea la Corpul profesorilor evaluatori:

1. OMEC 4979/2020 din 08 septembrie 2020
2. Metodologie din 08 septembrie 2020
3. Ordin privind modificarea si completarea Metodologiei – Corpul profesorilor evaluatori 14 septembrie
4. Apel selectie Corpul de profesori evaluatori nr.1504_16092020.