Cadrele medicale neagă anunţurile oficialilor. Doar 13% consideră că au echipamente de protecţie

Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Solidaritatea Sanitară între 3 şi 8 aprilie, doar 13% dintre angajații din sistemul sanitar spun că unitatea pentru care lucrează are suficiente echipamente de protecție şi 40% dintre respondenți spun că nu au fost instruiți cum să poarte echipamentele. 

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 13:22
Cadrele medicale neagă anunţurile oficialilor. Doar 13% consideră că au echipamente de protecţie

Doar 13% dintre angajaţii din sănătate spun că unitatea pentru care lucrează are suficiente echipamente, în ciuda faptului că autorităţile spun că au trimis pe teren materiale suficiente pentru două luni şi jumătate, iar achiziţiile de echipamente de protecţie s-au accelerat, potrivit sondajului.

Peste 65% din respondenţi au declarat că au fost nevoiţi să îşi cumpere singuri echipamente de protecţie. Mai mult de 90% dintre aceștia, ştiu care sunt echipamentele de protecţie, dar nu toţi ştiu să le folosească corect. Aproximativ 40% dintre cadrele medicale spun că nu au fost instruite în acest sens până în 8 aprilie.

Citeşte şi: PANDEMIE CORONAVIRUS. Gabriela Firea, anunţ de ultimă oră pentru viitoarele mămici

„Regulile de utilizare rațională a echipamentului individual de protecție nu sunt încă cunoscute de toți salariații (doar cca. 66% dintre respondenți au indicat cunoașterea lor. Deși se constată o îmbunătățire semnificativă a situației, poate fi remarcat faptul că suntem încă departe de nivelul normal de pregătire. Absența formării în domeniu generează două efecte: (a) teama personalului, care riscă să se simtă neprotejat de echipamentul individual de protecție; (b) utilizarea excesivă/inadecvată a echipamentului individual de protecție (pe fondul temerilor generate de necunoaștere)”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară .

Doar o treime dintre unităţile sanitare oferă servicii de spălare adecvate situaţiei Covid-19. O treime dintre angajaţi spun că nu au suficient gel dezinfectant şi nici măcar accesul la apă şi săpun nu este asigurat pentru toţi cei din spitale, ci doar pentru 94,3% dintre ei.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, în vizită la Focşani şi Galaţi. Oamenii îi cer medicamente: „Unde este euthyroxul?” 

Deşi multe spitale au fost contaminate cu noul coronavirus pentru că au fost cazuri de infectare în rândul personalului medical, doar puţin peste 50% dintre angajaţi au fost instruiţi în privinţa autoevaluării şi raportării simptomelor de Covid-19. 46,3% dintre respondenţii la sondaj sunt verificaţi în privinţa simptomelor bolii atunci când ajung la serviciu.