Caii mutilaţi din răzbunare, în satul Drajna de Jos, au fost operaţi de medicii Vier Pfoten

Mânzul mutilat la începutul acestei săptămâni, în satul Drajna de Jos, a fost operat cu succes de medicii VIER PFOTEN, care așteaptă recuperarea acestuia în maxim o luna. După ce i-a fost secționată limba aproape în totalitate, mânzul Jake avea șanse minime de supraviețuire. Intervenția VIER PFOTEN i-a salvat însă viața, iar medicii sunt optimiști că, în curând, animalul va putea fi dat spre adopție.

RomaniaTV.net
24 aug. 2012, 13:40
Caii mutilaţi din răzbunare, în satul Drajna de Jos, au fost operaţi de medicii Vier Pfoten

La începutul săptămânii, Fundația pentru protecția animalelor VIER PFOTEN a fost alertată cu privire la faptul că trei cai aparținând unei familii din Drajna de Jos, județul Prahova, au fost mutilați. O echipă s-a deplasat de urgență la locul incidentului, constatând că cei trei căi sunt în stare gravă. Jumătate din limba mânzului Jake fusese tăiată, iar mamei lui, iapa Schila, cât și calului Cezar le-au fost secționate limbile profund, în mai multe locuri.
 
Mânzul, căruia medicul veterinar local nu îi dădea nicio șansa, a fost preluat de echipa VIER PFOTEN pentru a încerca să-l salveze. Adus la un club de echitație din Corbeanca, Jake a fost operat în cursul zilei de 22 august, iar acum se află în stare bună, medicii fiind optimiști cu privire la șansele sale de însănătoșire. După perioada de recuperare, mânzul va fi oferit spre adopție de către VIER PFOTEN.
 
Deoarece starea de sănătate a celorlalți cai maturi s-a înrăutățit pe parcursul săptămânii, echipa VIER PFOTEN a ajuns din nou, joi, în satul Drajna de Jos, pentru a le oferi îngrijiri de urgență. În cazul calului Cezar, medicul Ovidiu Roșu a intervenit chirurgical prin suturarea multiplelor plăgi transversale de la nivelul limbii. Schila și Cezar vor rămâne în îngrijirea proprietarilor, iar echipă VIER PFOTEN le va oferi în continuare tratamentul postoperator necesar până la însănătoșire.
 
Totodată, reprezentanții Fundației vor sprijini proprietarii cailor în demersurile juridice pentru că această faptă de o deosebită cruzime să nu rămână nepedepsită. Conform legii privind protecția animalelor nr. 205/2004, cu modificările ulterioare,  provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace reprezintă cruzime față de animale și este considerată infracțiune, pedeapsa fiind  închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 de lei.

„Vrem că astfel de fapte regretabile să nu se mai întâmple, iar cei care se gândesc să mai facă așa ceva să fie conștienți de consecințele legale ale acțiunilor lor. Fundația VIER PFOTEN face un apel către poliție și autoritățile locale să depună toate eforturile pentru descoperirea și pedepsirea autorului acestor cruzimi, care ar putea recidiva oricând„, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

România este una dintre țările campioane la cazurile de maltratare și rele tratamente aplicate cailor, reacția autorităților nefiind niciodată suficient de fermă pentru a le descuraja, arată asociaţia.