Câinii, cei mai buni prieteni ai diabeticilor. Vezi cum pot depista începutul unei crize de hipoglicemie

Datorită mirosului lor extraordinar, câinii pot depista începutul unei crize de hipoglicemie la diabetic, potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici.

RomaniaTV.net
21 oct. 2013, 09:50
Câinii, cei mai buni prieteni ai diabeticilor. Vezi cum pot depista începutul unei crize de hipoglicemie

Studii precedente demonstraseră capacitatea „câinilor de urmă” de a identifica unele boli, cum ar fi cancerul pulmonar, cel de colon sau o infecţie nozocomială (contractată în mediu spitalicesc). Dresaţi să recunoască mirosurile specifice acestor afecţiuni, ei au obţinut rezultate remarcabile. Inspiraţi de cercetările precedente, specialişti britanici de la Universităţile din Bristol şi Dundee au procedat în acelaşi fel, dar urmărind capacitatea câinilor de a simţi scăderea glicemiei (nivelul de zahăr din sânge), destul de frecventă la diabetici.

CITEŞTE ŞI: Glicemia „citită” în lacrimi. Ultima descoperire medicală

„Descoperirile” câinilor au fost confruntate cu probe de sânge, ştiind că, în timpul hipoglicemiei, şi respiraţia şi transpiraţia miros altfel. La studiu au participat peste 20 de persoane diagnosticate cu diabet, cu vârste de la cinci la 66 de ani.

La capătul unor teste efectuate câteva luni, majoritatea participanţilor au spus că au încredere deplină că patrupedul lor îi va avertiza când glicemia începe să scadă, permiţându-le să acţioneze imediat. Toţi au spus că frecvenţa crizelor de hipoglicemie a scăzut. Analizele de sânge au arătat că în 80% din cazuri reacţia câinilor a fost perfect justificată.

Autorii cercetării sunt de acord că dresarea câinilor la scară largă în acest scop ar fi dificilă, îndeosebi din punct de vedere financiar, remarcând în schimb că, în afară de depistarea scăderii glicemiei, a fost apreciată simpla companie a câinelui.