Câinii maidanezi neadoptaţi sunt eutanasiaţi la Constanţa

Autorităţile din Constanţa se luptă să adune cânii maidanezi de pe străzi, să oprească înmulţirea lor şi revenirea lor pe străzi, în cartiere. De multe ori, hingherii întâmpină obstacole din partea iubitorilor de animale, care nu îi lasă să ia câinii fără stăpân, îi ascund prin curţi sau chiar prin scările blocurilor. Cu toate acestea, puţini îi adoptă oficial şi le asigură condiţii de trai conform prevederilor în vigoare.

02 oct. 2014, 07:46
Câinii maidanezi neadoptaţi sunt eutanasiaţi la Constanţa

„Lunar, echipele de la Ecarisaj prind aproximativ 470 de câini fără stăpân. Aceştia sunt duşi la Biobază. Unii sunt revendicaţi, alţii daţi spre adopţie şi luaţi sau adoptaţi la distanţă. Noi îi sterilizăm pe cei pe care îi dăm spre adopţie”, a declarat, pentru cugetliber.ro, Cristina Itoafă, şeful Serviciului de Ecarisaj din cadrul Primăriei Constanţa.

Câinii care nu sunt nici revendicaţi şi nici adoptaţi sunt eutanasiaţi. Deşi Curtea de Apel Bucureşti a suspendat normele de aplicare a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân, legea în sine este aplicabilă. Procedura de eutanasiere costă 42 de lei, în timp ce întreţinerea unui câine în Biobază costă peste 400 de lei/lună.

Citeşte şi AMENZI URIAŞE pentru cei care nu îşi castrează câinii de companie

La Constanţa, zilnic, două echipe de hingheri sunt pe străzile din municipiu. O echipă lucrează conform graficului şi o alta merge în zonele de unde vin sesizările cetăţenilor.

„Orice constănţean poate să solicite, la dispeceratul Primăriei, o echipă de la Ecarisaj. În funcţie de cum se împart zonele şi de graficul din ziua respectiv, aceasta ajunge în zona semnalată în ziua următoare sau chiar în aceeaşi zi”, a precizat Cristina Itoafă.

Cum poţi adopta un câine comunitar

Dacă doriţi să adoptaţi un câine fără stăpân trebuie să faceţi dovada că îl puteţi îngriji, că aveţi resurse financiare şi că aveţi unde să îl ţineţi. Primul pas pe care ne sfătuiesc cei de la Biobaza Constanţa să îl facem, atunci când ne hotărâm să adoptăm un câine, este să ne ducem la faţa locului şi să îl alegem. Apoi, în ziua în care venim să îl luăm acasă, trebuie să prezentăm o adeverinţă de venit de la serviciu sau cuponul de pensie în cazul vârstnicilor. „În plus, trebuie să faceţi dovada spaţiului unde va fi dus câinele. Dacă merge la curte, trebuie prezentată schiţa din contractul casei. Dacă merge la bloc, este necesar şi acordul tuturor vecinilor”, a explicat o reprezentantă a Biobazei. În cazul în care câinele va fi ţinut pe lângă bloc şi nu în apartament, este nevoie şi de o autorizaţie de amplasament a cuştii, avizată de Direcţia Sanitar-Veterinară.

Citeşte şi ASPA: 34.000 de câini au fost capturaţi. O jumătate au fost eutanasiaţi