Calculator concediu medical 2025. Câți bani primești în funcție de salariu și tipul concediului

Concediul medical 2025 reprezintă un drept legal acordat tuturor angajaților care contribuie la sistemul de asigurări de sănătate și care se află în incapacitate temporară de muncă din motive medicale.
Irina Dumitrescu
24 mai 2025, 08:12
Calculator concediu medical 2025. Câți bani primești în funcție de salariu și tipul concediului
Românii cu "boli obişnuite" vor plăti cotizaţie pentru concediile medicale.

Potrivit legislației în vigoare, orice persoană angajată cu contract individual de muncă în 2025, asigurată în sistemul public de sănătate de minimum șase luni, poate beneficia de concediu medical. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este reținută și virată de angajator din salariul brut al angajatului.

Cine poate beneficia și cât durează concediul medical în 2025

Indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat, cu normă întreagă sau parțială, pe perioadă determinată sau nedeterminată, orice angajat asigurat poate beneficia de acest drept. În plus, au acces la concediu medical și persoanele care obțin venituri asimilate salariilor pentru care plătesc contribuții la sănătate.

Durata concediului medical este stabilită de medicul de familie sau de medicul specialist, în funcție de diagnostic. Medicul de familie poate acorda un concediu de până la 14 zile. Acesta poate fi prelungit de medicul specialist în tranșe de maximum 31 de zile, până la un total de 90 de zile. Pentru perioade mai lungi, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Vezi și Cum se calculează zilele de concediu rămase şi ce valabilitate au liberele în 2025. Este prevăzut în lege!

Situații în care se acordă concediul medical

Codul muncii și legislația specifică prevăd mai multe situații în care se poate beneficia de concediu medical:

Pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boală sau accident în timpul liber – până la 183 de zile în decurs de 12 luni, cu indemnizație de 75% din media veniturilor brute; în cazuri speciale, poate fi 100%.

Pentru accident de muncă sau boală profesională – maximum 180 de zile, cu indemnizație de 80% sau 100% din media salariilor brute din ultimele 6 luni.

Pentru îngrijirea copilului bolnav sub 7 ani (sau sub 18 ani în cazul copiilor cu handicap) – indemnizație de 85% din salariul brut.

Pentru carantină sau izolare în cazul bolilor infectocontagioase (ex. COVID-19) – indemnizație de 100%.

Pentru sarcină și lăuzie – între 42 și 128 de zile, plătite cu 85% din media veniturilor brute.

Pentru risc maternal – indemnizație de 75%.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii și recuperarea capacității de muncă – în condițiile stabilite de lege.

Concediul medical se acordă în baza unui certificat medical eliberat de medic și a dovezii calității de asigurat. Pentru majoritatea situațiilor, este necesar un stagiu minim de cotizare de 6 luni. Excepție fac cazurile de urgențe medicale majore, cum ar fi COVID-19, tuberculoza, hepatita virală acută sau HIV, pentru care nu este obligatoriu stagiul minim.

Citește și Vouchere de vacanţă 2025. E dezastru, românii nu mai iau tichete de vacanţă. Schimbarea care a bulversat concediile cu bani de la stat

Cum se calculează indemnizația pentru concediul medical în 2025

Indemnizația aferentă concediului medical se calculează în funcție de diagnostic și de baza de calcul, care constă în media veniturilor brute din ultimele șase luni de muncă.

Formula de calcul este următoarea: Media zilnică a salariilor brute din ultimele 6 luni × procentul indemnizației (stabilit în funcție de diagnostic) × numărul de zile de concediu. Astfel, fiecare angajat își poate estima indemnizația folosind un calculator concediu medical actualizat pentru anul 2025, pe baza tipului de concediu și a veniturilor anterioare.

Legea bugetului de stat pentru anul 2025, așa cum a fost propusă de Guvern și adoptată de Parlament, prevede pentru asigurarea acordării și decontării concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănatate suma de 4,5 miliarde lei, în condițiile în care bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) a acumulat deja obligații restante în valoare de 4,1 miliarde lei la finalul anului 2024, conform datelor analizate de Profit.ro. În aceste condiții, conform unui document văzut de Profit.ro, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt amenințați cu acțiuni în instanță ”și altele”, primind nenumărate memorii și solicitări, inclusiv apeluri telefonice, din partea agenților economici și a persoanelor fizice privind restituirea sumelor pentru indemnizațiile de concediu medical.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Cât va costa o pâine de la 1 august 2025. Nu doar TVA crește: ”Vom avea și scumpiri de 25%”
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ionuț este fotbalistul de 30 de ani care a murit în accidentul de pe Centura Bucureștiului
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă