Potrivit legislației în vigoare, orice persoană angajată cu contract individual de muncă în 2025, asigurată în sistemul public de sănătate de minimum șase luni, poate beneficia de concediu medical. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este reținută și virată de angajator din salariul brut al angajatului.
Indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat, cu normă întreagă sau parțială, pe perioadă determinată sau nedeterminată, orice angajat asigurat poate beneficia de acest drept. În plus, au acces la concediu medical și persoanele care obțin venituri asimilate salariilor pentru care plătesc contribuții la sănătate.
Durata concediului medical este stabilită de medicul de familie sau de medicul specialist, în funcție de diagnostic. Medicul de familie poate acorda un concediu de până la 14 zile. Acesta poate fi prelungit de medicul specialist în tranșe de maximum 31 de zile, până la un total de 90 de zile. Pentru perioade mai lungi, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Codul muncii și legislația specifică prevăd mai multe situații în care se poate beneficia de concediu medical:
Pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boală sau accident în timpul liber – până la 183 de zile în decurs de 12 luni, cu indemnizație de 75% din media veniturilor brute; în cazuri speciale, poate fi 100%.
Pentru accident de muncă sau boală profesională – maximum 180 de zile, cu indemnizație de 80% sau 100% din media salariilor brute din ultimele 6 luni.
Pentru îngrijirea copilului bolnav sub 7 ani (sau sub 18 ani în cazul copiilor cu handicap) – indemnizație de 85% din salariul brut.
Pentru carantină sau izolare în cazul bolilor infectocontagioase (ex. COVID-19) – indemnizație de 100%.
Pentru sarcină și lăuzie – între 42 și 128 de zile, plătite cu 85% din media veniturilor brute.
Pentru risc maternal – indemnizație de 75%.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii și recuperarea capacității de muncă – în condițiile stabilite de lege.
Concediul medical se acordă în baza unui certificat medical eliberat de medic și a dovezii calității de asigurat. Pentru majoritatea situațiilor, este necesar un stagiu minim de cotizare de 6 luni. Excepție fac cazurile de urgențe medicale majore, cum ar fi COVID-19, tuberculoza, hepatita virală acută sau HIV, pentru care nu este obligatoriu stagiul minim.
Indemnizația aferentă concediului medical se calculează în funcție de diagnostic și de baza de calcul, care constă în media veniturilor brute din ultimele șase luni de muncă.
Formula de calcul este următoarea: Media zilnică a salariilor brute din ultimele 6 luni × procentul indemnizației (stabilit în funcție de diagnostic) × numărul de zile de concediu. Astfel, fiecare angajat își poate estima indemnizația folosind un calculator concediu medical actualizat pentru anul 2025, pe baza tipului de concediu și a veniturilor anterioare.
Legea bugetului de stat pentru anul 2025, așa cum a fost propusă de Guvern și adoptată de Parlament, prevede pentru asigurarea acordării și decontării concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănatate suma de 4,5 miliarde lei, în condițiile în care bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) a acumulat deja obligații restante în valoare de 4,1 miliarde lei la finalul anului 2024, conform datelor analizate de Profit.ro. În aceste condiții, conform unui document văzut de Profit.ro, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt amenințați cu acțiuni în instanță ”și altele”, primind nenumărate memorii și solicitări, inclusiv apeluri telefonice, din partea agenților economici și a persoanelor fizice privind restituirea sumelor pentru indemnizațiile de concediu medical.