Calea Lactee se extinde cu 500 de metri pe secundă. Galaxia se îndreaptă spre o coliziune cu Andromeda

Publicat: Marţi, 03 Aprilie 2018 10:06 // Actualizat: Marţi, 03 Aprilie 2018 10:06 // Sursa: romaniatv.net

Galaxia noastră, Calea Lactee, îşi măreşte dimensiunile şi se extinde către vecina sa uriaşă, Andromeda, conform concluziilor unui studiu realizat în Spania.

Coliziunea cosmică dintre galaxia noastră şi Andromeda nu va avea loc în următorii patru miliarde de ani. Calea Lactee, o galaxie cu formă spiralată, are deja dimensiuni colosale, cu un diametru de circa 100.000 de ani lumină. În aceasta se află câteva sute de miliarde de stele dintre care Soarele ocupă un loc nesemnificativ, fiind situat în zona unuia dintre braţele mici ale spiralelor.

La marginea corpului principal al galaxiei - discul galactic - se nasc noi stele, din gaz şi praf cosmic. Simulările computerizate sugerează că aceste stele nou apărute vor extinde treptat dimensiunea Căii Lactee.

Pentru a verifica această teorie, oamenii de ştiinţă au analizat galaxii similare cu ajutorul mai multor telescoape de la sol şi spaţiale. Potrivit calculelor, Calea Lactee, ca şi alte galaxii asemănătoare, se extinde cu circa 500 de metri pe secundă.

Citeşte şi Astrofizicienii au descoperit noi detalii despre formarea galaxiei Andromeda, vecina Căii Lactee

"Calea Lactee este deja destul de mare. Însă, cercetarea noastră demonstrează că cel puţin partea vizibilă a sa îşi măreşte treptat dimensiunile odată cu apariţia noilor stele, la periferia galactică", a explicat Cristina Martinez-Lombilla de la Institutul de Astrofizică Canare din Tenerife.

"Nu va fi (un proces) rapid, însă dacă cineva călătoreşte în viitor şi se uită la galaxie peste trei miliarde de ani ea va fi cu circa 5% mai mare decât este astăzi", a adăugat cercetătoarea spaniolă.

Se preconizează că peste aproximativ patru miliarde de ani Calea Lactee se va ciocni şi va fuziona cu vecina sa uriaşă, galaxia Andromeda, a precizat Martinez-Lombilla.

Citeşte şi O gaură neagră de 100.000 de ori mai mare decât Soarele a fost descoperită în centrul Căii Lactee

În prezent aflată la 2,5 milioane de ani lumină depărtare, galaxia Andromeda este mai mare decât Calea Lactee. La rândul său o galaxie cu formă spiralată, Andromeda are diametrul de circa 110.000 de ani lumină şi conţine aproximativ un trilion de stele, precizează sursa citată.

Concluziile studiului vor fi prezentate marţi în cadrul evenimentului "European Week of Astronomy and Space Science" care se va desfăşura în Liverpool, Marea Britanie.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Calea Lactee coliziune cosmica expansiunea Universului Galaxia Andromeda
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H