Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Sfântul Cuvios Filaret Milostivul îndepărtează suferința și durerea și te ajută să depășești impasurile financiare

Calendar ortodox 1 decembrie 2020. În această zi, este prăznuit Sfântul Cuvios Filaret Milostivul, cel care și-a împărțit toată averea săracilor. Rugăciunea înălțată către acest mare sfânt îndepărtează suferința și durerea, patimile și necazurile, amărăciunile și strâmtorările.

30 nov. 2020, 22:55
Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Sfântul Cuvios Filaret Milostivul îndepărtează suferința și durerea și te ajută să depășești impasurile financiare
calendar ortodox 1 decembrie 2020

Sărbători religioase 1 decembrie 2020

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Filaret Milostivul

Greco-catolice: Sf. pf. Naum

Romano-catolice: s. Florenţa, pustnică; Rudolf, pr. m.; Nahum, profet

Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Cine a fost Cuviosul Filaret Milostivul

Cuviosul Filaret Milostivul a trăit pe la anul 780, pe timpul împăraților Constantin și Irina, potrivit crestinortodox.ro. A avut trei copii: un băiat și două fiice. Filaret avea multe cirezi de vite, holde și țarini aducătoare de roade. Într-una din zile, și-a dat seama că toate câte le are ar trebui să le împartă cu săracii în loc să se îndestuleze singur din ele.

Fericitul Filaret atât s-a făcut de milostiv către săraci și a început să-i hrănească pe cei flămânzi, să le dea de băut celor însetați și să-i îmbrace pe cei goi; pe cei străini primindu-i cu bucurie în casa sa și odihnindu-i cu dragoste.

După un timp, Dumnezeu a îngăduit diavolului să-l sărăcească. Ajunge așa de sărac, încât nu-i mai rămâne nimic. Aflându-se în această stare, Cuviosul Filaret nu s-a mâhnit și nici n-a cârtit împotriva lui Dumnezeu.

Citeste si Calendar ortodox decembrie 2020. Sărbători religioase în decembrie 2020. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Varvara, Sfântul Nicolae, Ignat, Ajunul Crăciunului, Crăciun şi Anul Nou

Când fericitul Filaret a cunoscut că i se apropie sfârșitul și mutarea lui către Hristos, a chemat toate rudele sale și le-a prezis cele ce aveau să se întâmple fiecăreia. A adăugat însă și aceste sfaturi vrednice de pomenire: „Să nu uitați, fiilor și rudeniilor, iubirea de săraci. Să cercetați pe cei bolnavi și pe cei din închisori! Să apărați pe văduve și pe orfani! Să nu poftiți lucrurile altora! Să nu lipsiți de la slujbele și liturghiile Bisericii! Și că să spun pe scurt, să nu încetați de a face ceea ce m-ați văzut pe mine făcând„. După ce a spus acestea și s-a rugat pentru ei, a adormit în pace.

La îngroparea sa au venit mulți săraci strigând: „O, Doamne Dumnezeule, pentru ce ne-ai lipsit pe noi de un părinte ca acesta, hrănitorul nostru? Căci cine după dânsul ne va hrăni pe noi flămânzii și ne va îmbrăca pe noi și cine va mai primi pe cei străini în casa sa? Cine va îngriji pe frații noștri cei morți și aruncați pe ulițe și-i va da îngropării? Mai bine ar fi fost să murim noi toți înainte, decât să ne lipsim de făcătorul nostru de bine„.

Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Rugăciune a Sfântului neprihănit Filaret Milostivul

О, catre tine, Sfinte Neprihănite Filaret Milostivul, inăltandu-ne gandurile, noi pacatosii cu umilinta si cu caldura te rugam : cauta dintru inaltimea cea plina de slava a cerurilor, unde, prin viata ta sfanta si prin chinurile tale mucenicesti pentru Hristos, ti-ai dobandit salasluire vesnica si te milostiveste de suferintele, durerile, patimirile, necazurile, amaraciunile si stramtorile noastre.

Si te roaga cu indrazneala pe care ai agonisit-o, catre Stapanul tau ceresc si Dumnezeul nostru, sa ne ierte pacatele pe care cu stiinta si cu nestiinta, pururea, ca niste robi nevrednici le savarsim si sa nu se manie pe noi pana in sfarsit, pentru putinatatea dragostei noastre fata de El si fata de aproapele nostru; ci, sa fie pururea plin de milostivire fata de noi si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea, toate patimile si necazurile, toate amaraciunile si strâmtorările, zidind in noi cuget curat, ca sa ne putem rupe de viata noastra de pacat de pana acum si, privind la ceruri, sa ne inflacaram de dorul de a deveni si noi bineplacuti lui Dumnezeu.

Citeste si Decembrie, luna cu SOLSTITIU de iarnă, Moş Nicolae şi Crăciun 2020

Asa, Sfinte Neprihănite Filaret Milostivul, fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni si binecuvantarea Marelui nostru Dumnezeu ; si trecand dintru aceasta viata pamanteasca, sa ne bucuram, laolalta cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnlui, de imparatia cea nesfarsita a cerurilor si de partea celor drepti, ca impreuna cu toti si inconjurati de cerestii ingeri, sa aducem slava, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui slavit in Treime, in vecii vecilor.