Calendar ortodox 1 ianuarie 2023. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor

Noul an începe cu două mari sărbători, Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului Iisus Hristos și cinstirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, apărătorul dreptei credințe și ocrotitorul săracilor și al bolnavilor.
Alina Costache
31 dec. 2022, 16:25
Calendar ortodox 1 ianuarie 2023. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor. Sfântul Vasile este unul dintre părinții capadocieni ai secolului al IV- lea, ce a luptat împotriva ereziilor și singurul care s-a bucurat de cinstea de a fi numit „cel Mare”.

Citește și Sfântul Vasile 2022. Tradiţia punţilor din crenguţe îţi scoate în cale persoana sortită să-ţi fie suflet-pereche

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor

Acesta s-a născut în jurul anului 330, în Cezareea Capadociei, într-o familie creștină cunoscută pentru faptele sale de milostenie asupra celor săraci, bolnavi și aflați în suferință. Vasile și Emilia, părinții marelui Ierarh, au adus pe lume în jur de nouă sau zece copii, însă în istoria creștină au rămas cunoscuți doar cinci: Sfânta Macrina, Sfântul Vasile cel Mare, pusnicul Navcratie – mare făcător de minuni, Grigorie de Nyssa și Sfântul Ierarh Pertu al Sevastiei.

Sfântul Vasile a studiat la cele mai înalte școli din timpul său. În anul 347, după ce și-a finalizat studiile în Cezareea, Vasile a fost trimis să studieze la cele mai mari școli din Constantinopol și Atena, unde și-a aprofundat cunoștințele în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică.

Apropierea de biserică se datorează surorii sale Macrina, însă Sfântul Vasile cel Mare considera că viața evanghelică autentică este lepădarea de lume. Astfel, pentru a-și desăvârși cunoștințele despre viața monahală din vremea sa, Sfântul Vasile cel Mare a făcut mai multe călătorii în Mesopotamia, Siria, Palestina și Egipt.

La întoarcerea în Pont, Sfântul Vasile înfiinţează în 358, o mănăstire pe malul râului Isis, lânga Neocezareea. Acolo a fost vizitat în numeroase rânduri de bunul său prieten Sfântul Grigorie, alături de care redactează Filocalia, o colecție de texte din scrierile lui Origen. Tot atunci, Sfântul Vasile cel Mare concepe Regulile monahale mari și mici, care i-a adus titlul de părinte al monahismului de tip chinovial, potrivit basilica.ro

În anul 364, Sfântul Vasile cel Mare a primit harul preotiei, fiind hirotonit de către episcopul Eusebiu de Cezareea, care îl aprecia enorm pentru activitatea sa patristică. Șase ani mai târziu, în anul 370, a fost ales episcopul Cezareei Capadociei și exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi până la Eufrat.

Timp de nouă ani, Sfântul Vasile a depus eforturi uriașe pentru organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe pregătirea canonică şi spirituală a preoţilor. Asta până în anul 379 când, pe data de 1 ianuarie, la vârsta de 49 de ani trece la Domnul.

Biserica a moștenit de la Sfântul Vasile cel Mare, un bogat tezaur de opere dogmatice, ascetice, exegetice, omilii și cuvântări, panegirice, printre care se numără: Regulile monahale mari și mici, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie şi 366 de epistole, multe cu caracter dogmatic iar altele apologetice, canoane și Liturghia care îi poartă numele. Totodată, marele Ierarh a lăsat mai multe cărţi împotriva lui Eunomius şi a arianismului, în care a apărat teza Trinităţii.

De la părinții săi, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a învățat să dăriuiască și să își ajute semenii aflați în suferință. Astfel, în Cezareea Capadociei a înființat mai multe instituții de asistență socială cunoscute sub numele generic de Vasiliade, care constau în azile, ospatarii, case pentru reeducarea fetelor decăzute, școli tehnice și spitale pentru leproși.

Numele Vasile este foarte răspândit lumea creştină. El provine din grecescul „basileios”, care înseamnă „rege” sau „împărat”.

Citește și Cum să te înţelegi bine cu socrii. Sfaturile părintelui Vasile Ioana pentru o relaţie armonioasă

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
Cel mai iubit președinte a murit. Toată țara e în doliu. A fost o prezență influentă până la finalul vieții
Playtech.ro
Cutremur major în Grecia! Românii cu vacanţe plătite, îngrijoraţi. Nu mai vor să...
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
BREAKING! A murit fostul PREȘEDINTE! S-a declarat DOLIU NAȚIONAL
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Pizza napoletană, moștenirea Italiei. Povestea, tradiția și rețeta originală
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Piedone a aflat din ce se face parizerul 'de porc', de fapt: 'De ce puneți gheață?' Șeful ANPC a crezut că nu vede bine
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai respectată și longevivă actriță. A fost apreciată de întreaga țară: Un om care nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
"Nu-i un tată sănătos la cap!" Vecinii lui Ionel Ganea rup tăcerea: "El mergea și copilul..."
Planta care poate vindeca diabetul. Conține cel mai mare depozit de insulină din natură
MediaFlux
Amenzi pentru românii care stau la bloc. Obiceiul care îi poate costa scump
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală