Calendar ortodox 1 iunie 2023. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Rugăciunea care îți arată calea de urmat la vreme de necaz

În prima zi a lunii iunie, este prăznuit Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Rugăciunea către acest sfânt îţi arată calea de urmat la vreme de necaz.

31 mai 2023, 17:44
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Rugăciunea care îți arată calea de urmat la vreme de necaz
Sfântul Iustin Mărturisitorul. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 1 iunie 2023

Ortodoxe: Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Greco-catolice: Sf. m. Iustin Filosoful și cei împreună cu el

Romano-catolice: Sf. Iustin, filozof m. **

Calendar ortodox 1 iunie 2023. Cine a fost Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împăraților români Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180), scrie crestinortodox.ro. Părinții săi erau greci păgâni. Sfântul Iustin trece la creştinism după ce-l întâlnește pe un bătrân pe malul marii, care îi vorbește de Hristos.

În urma acestei discuții, Sfântului „i se aprinde deodată un foc în suflet și îl cuprinde o mare dragoste de profeți, ca și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos„. Ajunge, astfel, la concluzia că aceasta este singură filosofie sigură și aducătoare de folos.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, despre regulile de conduită în biserică: „A venit o studentă și când s-a aplecat, nu s-a mai rugat nimeni”

După convertire, pleacă la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon și apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda credința creștină. Prin deschiderea acestei școli, filosoful cinic Crescens devine adversarul Sfântului Iustin, ajungând să îl denunțe autorităților romane că este creștin. Era perioada în care creştinii erau persecutaţi.

Când a fost întrebat dacă renunţă la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns că „niciun om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare“.

Prin refuzul său de a se închina idolilor a fost pedepsit prin tăierea capului. Martiriul s-a produs în data de 1 iunie anul 165.

Moaștele Sfântului Iustin se află în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Sacrofano, în apropiere de Roma.

Calendar ortodox 1 iunie 2023. Rugăciunea către Sfântul Iustin Martirul îţi arată calea de urmat la vreme de necaz

Cele ale noastre depășesc orice altă învățătură prin aceea că noi avem în Hristos întreg Cuvântul, Care S-a arătat pentru noi trup, Cuvânt și suflet, Ipostasul Însuși a ceea ce înțelepții veacurilor au scos cu trudă din vistieria Adevărului, contemplând doar în parte Cuvântul.

Pentru aceasta, sfinte Iustin, cinstim pe Logosul lui Dumnezeu întrupat, Care în multe feluri și în multe chipuri a rânduit iconomia cea spre mântuire a lumii, purtând de grijă celor ce cu dreaptă credință se închină Dumnezeului celui viu, Unul în Treime, pe Care prin moartea ta martirică L-ai preaslăvit!

Citeste si Părintele Vasile Ioana, despre credincioșii care merg la biserică să le meargă bine în viață: ”Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”