CALENDAR ORTODOX 1 SEPTEMBRIE 2020. Începutul Anului Bisericesc. Rugăciune pentru îndurare de la Dumnezeu, pentru spor şi sănătate

CALENDAR ORTODOX 1 SEPTEMBRIE 2020. În această zi, este prăznuit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel datorită căruia afirmăm astăzi că suntem în anul 2020 "după Hristos“, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Naşterea Domnului. Azi începe şi Noul An Bisericesc. Este bine ca, în această zi, credincioşii să rostească o rugăciune pentru îndurare de la Dumnezeu, pentru spor şi sănătate.

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 16:54
CALENDAR ORTODOX 1 SEPTEMBRIE 2020. Începutul Anului Bisericesc. Rugăciune pentru îndurare de la Dumnezeu, pentru spor şi sănătate

Sărbători religioase 1 septembrie 2020

Ortodoxe: Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul; Începutul anului bisericesc

Greco-catolice: Sf. cuv. Simeon Stilitul; Serbarea Psf. Născătoare din Miasine; Sf. m. Aitala; Sf. 40 femei m.; Sf. diac. Ammun; Sf. m. Calist, Evod, Ermoghen; Amintirea lui Isus Fiul lui Navi. Indictionul – Începutul anului nou bisericesc.

Romano-catolice: Ss. Egidiu, abate; Iosua

CALENDAR ORTODOX 1 SEPTEMBRIE 2020. Cine a fost Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul

Pe 1 septembrie, ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. El este cel datorită căruia afirmăm astăzi că suntem în anul 2020 „după Hristos“, deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Naşterea Domnului, scrie crestinortodox.ro.

Calificativul de „cel Mic” sau „Exiguus” și l-a luat el însuși că gest de smerenie. S-a născut în jurul anului 470 în Scitia Mică și a intrat de tânăr în viață monahală. După finalizarea studiilor în una din școlile mănăstirești din Dobrogea, ajunge că pelerin în Orient. Din cauza monofizismului este nevoit să meargă la Constantinopol și de aici la Roma. Va lucra sub ascultarea a zece papi, începând cu Atanasie al ÎI-lea (496-498) și încheind în timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555).

Citeste si CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. Sărbători religioase în SEPTEMBRIE 2020.Tradiţii şi superstiţii de Indiction, Sântămărie, Ziua Crucii

Al doilea mare merit care îi revine lui Dionisie cel Mic se leagă de activitatea de traducere în latină și de colecţionare a canoanelor bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii și care fuseseră redactate în limba greacă. Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovaduire a Evangheliei.

CALENDAR ORTODOX 1 SEPTEMBRIE 2020. Rugăciune la începutul anului bisericesc

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvintează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri; înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune.

Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără de tulburare. Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și întreolaltă, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin.