CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. Sărbători religioase în SEPTEMBRIE 2020.Tradiţii şi superstiţii de Indiction, Sântămărie, Ziua Crucii

CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. În luna lui Răpciune, avem parte de două mari sărbătoari religioase: Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică (8 septembrie) şi Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie). 

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 02:28
CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. Sărbători religioase în SEPTEMBRIE 2020.Tradiţii şi superstiţii de Indiction, Sântămărie, Ziua Crucii

CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020 Luna septembrie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi. Astfel, în prima zi a lunii este Indictionul. Pe 22 septembrie, este Macinica Foca. Două zile mai târziu sunt Teclele Berbecilor, apoi, pe 29 septembrie, este Nunta oilor.

Denumirea populară a lunii septembrie este Răpciune sau Viniţel, adică luna vinului, căci începe culesul strugurilor pentru vin. Se spune că, dacă tună în această lună, în februarie va fi zăpadă multă şi anul va fi mănos, potrivit superstiţii.ro. 

CALENDAR ORTODOX 1 SEPTEMBRIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Indiction

În prima zi a lunii este Indictionul, adică începutul Anului Nou bisericesc. În mediul rural, este zi de hram. Se spune că, după cum este această zi, aşa este tot anul: dacă dimineaţa plouă, primăvara va fi ploioasă; dacă la amiază este senin şi soare, anul va fi bun; dacă toată ziua este ploaie sau soare, tot anul va fi ploios sau secetos. Dacă ziua este înnorat, toamna va fi urâtă şi oamenii nu-şi vor putea strânge recoltele; dacă va tuna în această zi, toamna va fi lungă. 

CALENDAR ORTODOX 8 SEPTEMBRIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Marie Mică

Pe 8 septembrie, sărbătorim Naşterea Maicii Domnului, zi cunoscută în popor ca Sântămarie Mică. Începând cu această zi, rândunelele încep să plece în ţările calde.

În această zi se fac praznice pentru răposaţi, iar cei care nu au copii şi îşi doresc trebuie să meargă la biserică, să se roage pentru a primi şi ei prunci, cum au primit sfinţii Ioachim şi Ana.

O zi înainte şi una după această zi, sunt Cercurile Sfintei Mării. Există credinţa că cine lucrează în Cercurile Sfintei Mării va suferi de lovituri; gospodinei care lucrează acum i se va vărsa oala de pe foc şi-i va arde copilul. De asemenea, există superstiţia că există risc de lovituri, de dureri în jurul capului, dacă se lucrează în aceste zile.

CALENDAR ORTODOX 14 SEPTEMBRIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Ziua Crucii

În această zi se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci. Există credinţa că, începând cu această zi, pământul se închide în preajma iernii, luând cu sine insectele, şerpii şi plantele care au fost lăsate la lumină din primăvară.

În Ziua Crucii nu este bine să mănânci alimente care conţin forma de cruce: usturoi, nucă, peşte etc.

Se crede că este bine să fie chemat preotul la vii, apoi să se înceapă culesul. Tot legat de vii şi de struguri, există superstiţia numită “strugurele lui Dumnezeu”, care se referă la faptul că ultimul butuc de vie nu trebuie cules, strugurii fiind lăsaţi ca ofrandă lui Dumnezeu sau păsărilor cerului. 

Este ultima zi în care se mai pot culege ierburi de leac pentru ritualurile şi practicile magice. 

În această zi, tinerii îşi pun în buzunare busuioc, ca să-l joace la horă, să le poarte noroc şi să-i ferească de rele.

De asemenea, există credinţa că florile şi verdeaţa de pe crucea sfinţită la biserică sunt bune pentru spălatul pe cap. Puse la streaşina casei, acestea feresc gospodăria de tunete şi fulgere.

CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Macinica Foca, Teclele Berbecilor, Nunta oilor

Pe 22 septembrie este Macinica Foca, a treia sărbătoare a sfântului Foca, nume asociat în conştiinţa populară cu focul devastator pe care-l poate trimite sfântul. Prin urmare, în această zi nu este bine să munceşti pentru a nu avea parte de foc.

În 24 septembrie sunt Teclele Berbecilor, sărbătoare consacrată lupilor. Această zi trebuie respectată cu sfinţenie pentru că, altminteri, există pericolul ca lupii să dea iama la berbeci şi oi.

Pe 29 septembrie este Nunta oilor, când berbecilor li se dă drumul în turma de oi pentru reproducere. De asemenea, există credinţa că, de cade ghinda înainte de 29 septembrie, iarna vine curând.

CALENDAR ORTODOX SEPTEMBRIE 2020

1 M †) Inceputul anului bisericesc; †) Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stalpnicul (Tedeum)

2 M Sf. Mucenic Mamant; Sf. Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului

3 J Sf. Sfintit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei; Cuviosul Teoctist; † Sf. Cuv. Neofit si Meletie de la Manastirea Stanisoara

4 V Sf. Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei; Sf. Proroc Moise; Sf. Mc. Petroniu

5 S Sf. Proroc Zaharia si Dreapta Elisabeta, parintii Sf. Ioan Botezatorul

6 D Pomenirea Minunii Sf. Arhanghel Mihail In Colose; Sf. Mc. Eudoxie

7 L Inainte-praznuirea Nasterii Maicii Domnului; Sf. Mucenic Sozont; †) Sf. Cuv. Simeon si Amfilohie de la Pangarati

8 M (†) Naşterea Maicii Domnului

9 M Sfintii si Dreptii dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlau; Sfintii Parinti de la Sinodul al III-lea Ecumenic

10 J Sf. Mucenite: Minodora, Mitrodora si Nimfodora

11 V Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin bucatarul

12 S Sf. Mucenici: Avtonom, Macedonie si Teodul. Odovania Praznicului Nasterii Maicii Domnului

13 D Inainte-praznuirea Inaltarii Sfintei Cruci; † Tarnosirea Bisericii Invierii din Ierusalim; Sf. Sfintit Mc. Corneliu Sutasul si Ciprian, Episcopul Cartaginei; † Cuv. Ioan de la Prislop; Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian si Valerian

14 L † Înălţarea Sfintei Cruci (Post)

15 M †) Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, mitropolitul Banatului; Sf. Mare Mucenic Nichita Romanul; Sf. Ier. Visarion, Arhiepiscopul Larisei

16 M Sf. Mare Mucenita Eufimia; Sf. Mucenite Meletina si Ludmila

17 J Sf. Mucenita Sofia si fiicele sale: Pistis, Agapis si Elpis

18 V Sf. Eumenie, Episcopul Gortinei; Sf. Mc. Ariadna

19 S Sf. Mucenici: Trofim, Savatie si Dorimedont

20 D Sf. Mare Mucenic Eustatie si sotia sa Teopista cu cei doi fii: Agapie si Teopist

21 L Sf. Apostol Codrat; Sf. Prooroc Iona. Odovania Praznicului Inaltarii Sfintei Cruci

22 M †) Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfintit Mucenic Foca, ep. de Sinope

23 M † Zamislirea Sf. Proroc Ioan Botezatorul; Cuvioasele Xantipa si Polixenia

24 J † Sf. intaia Mucenita si intocmai cu Apostolii Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul

25 V Sf. Cuv. Eufrosina; Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej

26 S †) Mutare Sf. Apostol si Evanghelist Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon

27 D †) Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanu, mitropolitul Tarii Romanesti; Sf. Mucenici Calistrat si Epiharia

28 L † Cuv. Hariton Marturisitorul; Sf. Prooroc Baruh

29 M Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia

30 M Sf. Ier. Grigorie Luminatorul, arhiep. Armeniei; Sf. Mucenite Ripsimia si Gaiani