Calendar ortodox 10 august 2022. Cine îşi serbează onomastica în această zi

Pe 10 august este celebrat Sfântul Lavrentie (Laurenţiu). Toţi cei care poartă numele acestui mare sfânt este bine ca azi să rostească rugăciunea către ocrotitorul lor, rugăciunea care azi este foarte puternică şi face minuni.

09 aug. 2022, 23:11
Calendar ortodox 10 august 2022. Cine îşi serbează onomastica în această zi
Calendar ortodox 10 august 2021. Sfântul Lavrentie

Sărbători religioase 10 august 2022

Ortodoxe: Sfântul Lavrentie

Greco-catolice: Sf. arhid. m. Laurențiu

Romano-catolice: SF. LAURENŢIU, diacon m

Calendar ortodox 10 august 2022. Cine a fost Sfântul Lavrentie

Sfântul Lavrentie a trăit în secolul al III lea şi a fost arhidiaconul episcopului Sixt, potrivit crestinortodox.ro. Fiind perioada în care creştinii erau persecutaţi, Sixt a fost luat spre a fi judecat, împreună cu doi dintre diaconii săi. După arestarea acestora, Lavrentie a vândut vasele bisericii și a împărțit banii săracilor.

În timp ce Sixt era dus spre a i se tăia capul, Sfântul Lavrentie i-a ieșit în cale și i-a strigat să nu îl părăsească pentru că a împărțit deja comorile pe care i le încredinţase. La auzul acestor cuvinte, soldaţii l-au ridicat şi l-au somat să-i dăruiască împăratului comorile de care vorbise. Atunci, Lavrentie a chemat şchiopii, orbii, bolnavii care se bucuraseră de banii pe care el li-i dăduse.

Citeste si Un preot părăsit de soţie s-a călugărit, spre disperarea enoriaşilor. Secretul din spatele divorţului

Pentru că a refuzat să se închine idolilor, Lavrentie a fost închis în temniță. Aici l-a vindecat de orbire pe Lucillus și apoi l-a botezat. Un temnicer martor la minune a cerut și el să fie botezat.

După mai multe chinuri, Lavrentie a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși. Şi-a dat duhul în timp ce-I mulţumea lui Dumnezeu.

În iconografie, el este reprezentat cu cădelnița cu jar în mâna, cădind și inmiresmand Biserica lui Hristos.

Calendar ortodox 10 august 2022. Rugăciunea către Sfântul Lavrentie face minuni dacă este spusă în această zi

Mucenicul Tău, Doamne, Laurențiu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

În Grădina Desfătării ca un ostaş al lui Hristos după vrednicie desfătându-te şi împreună dănţuind cu puterile cele îngereşti, roagă să mi se dea strălucire purtătoare de lumină mie, celui ce te laud pe tine, Fericite Laurențiu.

Intrând în luptele muceniciei celei cinstite, pătimitor purtător de biruinţă te-ai arătat cu tăria sufletului, Sfinte Laurențiu. Pentru aceea, cu cununa dreptăţii, cu buna cuviinţă şi cu diadema biruinţei te-ai încununat.

Ca un fiu al luminii şi al zilei fiind, în chip minunat de la apus ca un soare simţitor ne-ai răsărit nouă, luminând marginile cu raza cea prealuminoasă, Sfinte Mucenice Laurențiu, pururea pomenite.

Prin cinstită naşterea ta, Fecioară, izbăvindu-ne din legăturile iadului şi din stricăciune şi din osânda lumii, cu mulţumire grăim către tine: Bucură-te, Preacurată, Ceea ce eşti Plină de daruri, Uşa cea Mântuitoare a Darului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei)

Citeste si Preot rus arestat pentru că a afirmat că invadatorii nu vor ajunge în Rai: „Nu Ucraina a invadat Rusia”