Calendar ortodox 10 decembrie 2023. Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi

Pe data de 10 decembrie 2023, în Calendarul ortodox, este sunt celebrați Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf. Este sfântul care îi ocroteşte pe cei păgubiţi şi îi ajută pe cei nedreptăţiţi în procese sau pe cei ce au pierdut ceva ori au fost înşelaţi.

09 dec. 2023, 14:03
Calendar ortodox 10 decembrie 2023. Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi

Calendar ortodox 10 decembrie 2023. Ultima lună a anului este plină de sărbători importante pentru creştini, indiferent de rit.

Ortodoxe
Sf. Mc. Mina, Ermoghen şi Evgraf

Greco-catolice
Sf. m. Mina, Ermoghen şi Eugraf; Fer. Anton Durcovici

Romano-catolice
Fer. Anton Durcovici, ep. m.; Ss. Eulalia, fc. m.; Maur, m.

Calendar ortodox 10 decembrie 2023. Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 10 decembrie.

Aceşti trei Sfinţi Mucenici au trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-313), în perioada persecuţiilor împotriva creştinilor.

Sfântul Mina era din Atena, un erudit şi orator, care îşi păstra ascunsă credinţa în Hristos. În urma unor tulburări care au izbucnit în oraşul egiptean Alexandria pe fondul creşterii numărului celor care îmbrăţişau religia creştină, împăratul a decis să trimită acolo un om de încredere al său, alegându-l pe Sfântul Mucenic Mina.

Zile libere 2024. Veste bună pentru bugetari, stau mai mult acasă! Când poate fi recuperat concediul de odihnă neefectuat
Calendar ortodox 10 decembrie 2023. Sfântul mucenic a pus capăt certurilor din oraş dintre creştini şi cei de alte credinţe, fără niciun efort. A împăcat amândouă părţile, poruncind ca fără de restricţii să-şi ţină fiecare credinţa sa.

S-a gândit atunci Sfântul Mina că fiind atât de cunoscut în acea lume nesigură, pentru a le da încredere oamenilor să se apropie de Hristos este momentul să mărturisească credinţa creştină: „A gândit să-şi mărturisească credinţa sa în Hristos, pe care o ascundea şi s-o aducă întru arătare tuturor, ca să se facă şi altora chip de dreaptă credinţă şi pricinuitor de mântuire, adică să iasă la nevoinţa mucenicească” (Vieţile Sfinţilor).

„Deci, a început la arătare a lăuda numele lui Iisus Hristos şi a învăţa sfânta credinţă, încredinţând nu numai cu cuvintele pe cei necredincioşi, ci şi cu lucrurile”.

A primit atunci puterea de a vindeca neputinţele oamenilor, prin chemarea numelui lui Hristos şi prin semnul Sfintei Cruci.

Calendar ortodox decembrie 2023. Sărbători religioase în decembrie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Nicolae, Ignat, Ajunul Crăciunului, Crăciun, Sfântul Ştefan şi Anul Nou
Desigur că acest fapt s-a aflat, iar Maximian a trimis un alt demnitar, Ermoghen, cu misiunea de a-l convinge pe Sfântul Mucenic Mina să apostazieze sau, în caz contrar, să-l ucidă.

Sfântul Mina nu s-a lepădat de Hristos, astfel că a fost supus la torturi cumplite, pe care îndurându-le cu bărbăţie a reuşit să-l impresioneze pe Ermoghen, care s-a botezat şi el.

Sfântul Mucenic Mina şi Sfântul Mucenic Ermoghen au fost ucişi împreună cu notarul Sfântului Mina, Sfântul Evgraf, care L-a mărturisit şi el cu îndrăzneală pe Hristos.