CALENDAR ORTODOX 10 FEBRUARIE 2020. Mii de românce îşi serbează luni onomastica. La mulţi ani!

CALENDAR ORTODOX 10 FEBRUARIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători de peste an.

09 feb. 2020, 16:38
CALENDAR ORTODOX 10 FEBRUARIE 2020. Mii de românce îşi serbează luni onomastica. La mulţi ani!

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina

Greco-catolice
 Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica

Romano-catolice
Sf. Scolastica, fc.

Sfântul Mucenic Haralambie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 10 februarie, a trăit în timpul împăratului roman Septimiu Sever (193-211) şi a suferit moarte martirică în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de acesta.

În timpul primei perioade a lui Septimiu Sever la conducerea imperiului, după câţiva ani de linişte pentru creştini, persecuţia împotriva lor a izbucnit violent.

Sfântul Haralambie este unul dintre cei mai vârstnici mucenici dintre cei cunoscuţi de Biserică, avea 113 ani atunci când a fost chinuit pentru credinţa în Hristos. A fost episcop al cetăţii Magnezia din Asia Mică şi şi-a închinat viaţa lui Hristos şi îndrumării credincioşilor.

Prin fapta şi cuvântul său a adus mulţi păgâni la creştinism, motiv pentru care a atras mânia prigonitorilor. În ciuda vârstei înaintate, Sfântul Haralambie a fost arestat, torturat şi în final condamnat la moarte prin decapitare.

Şi-a dat însă sufletul său în mâinile lui Dumnezeu înainte de a fi lovit cu sabia, iar ostaşii însărcinaţi cu execuţia au spus că acesta a murit fără tăiere de sabie. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)


loading...