Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Cruce neagră: Sfântul Antipa de la Calapodeşti. Rugăciune de ajutor tuturor celor care suferă de boli cărora doctorii nu le-au găsit leac

În această zi, este prăznuit Sfântul Antipa de la Calapodeşti, mare făcător de minuni. De-a lungul timpului, mulţi credincioşi au dat mărturie despre faptul că sfântul i-a vindecat de boli cărora doctorii nu le găsiseră leac.

09 ian. 2023, 16:37
Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Cruce neagră: Sfântul Antipa de la Calapodeşti. Rugăciune de ajutor tuturor celor care suferă de boli cărora doctorii nu le-au găsit leac

Sărbători religioase 10 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sfântul Antipa de la Calapodeşti

Greco-catolice: Sf. Grigore de Nissa; Sf. cuv. pr. Marcian; Sf. ep. Domețian

Romano-catolice: Ss. Agaton, pp.; Grigore de Nyssa, ep.; Paul, primul pustnic

Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Cine a fost Sfântul Antipa de la Calapodeşti

Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, din județul Bacău, potrivit crestinortodox.ro. La 20 de ani, se călugăreşte la Mănăstirea Calapodeşti. După doi ani, pleacă la Muntele Athos și se stabileşte la schitul românesc Lacu. Aici, se nevoieşte timp de 15 ani, după care se mută la Mănăstirea Esfigmen. Aici rămâne patru ani, timp în care primeşte numele de călugăr Antipa și este hirotonit diacon.

În anul 1860, se reîntoarce în Moldova și vieţuieşte în diverse mănăstiri din apropierea Iașiului. În anul 1865, pleacă la Mănăstirea Varlaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga, unde rămâne timp de 17 ani. Pentru că sfaturile sale duhovniceşti sunt foarte preţuite, este hirotonit preot.

În timpul unei rugăciuni, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a ridicat cu zgomot în aer şi i s-a aşezat pe piept. Atunci, Sf Antipa a ştiut că i se apropie sfârşitul. În timp ce ucenicul sau îi citea Acatistul Maicii Domnului, Sfântul a trecut la cele veşnice la vârsta de 66 de ani, la 10 ianuarie 1882. Îşi doarme somnul de veci în gropniţa Mănăstirii Varlaam.

Citeste si Regulile simple de rugăciune ale lui Gigi Becali. Doar aşa Dumnezeu îţi va da ceea ce ai nevoie!

Părticele din sfintele sale moaşte se află la Mănăstirea Christiana din București, la Biserica Rusă din București, la Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla „brațul drept” al acestuia, la Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Rugăciune vindecătoare către Sfântul Antipa de la Calapodeşti

Povăţuitor preaînţelept al călugărilor şi înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ţi trupul cu nepătimirea şi luminând inimile credincioşilor cu strălucirea virtuţilor tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaş preacinstit al Sfântului Duh şi în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaţilor bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; şi acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povăţuiască pe calea îngerească.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune care desface nodurile către Maica Domnului. Se citeşte la miezul nopţii timp de 9 zile