Calendar ortodox 11 decembrie 2022. Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul, făcători de minuni. Rugăciune pentru luminarea minții și ajutor pentru ieșirea din necazuri

Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul sunt prăznuiți anual pe 11 decembrie. Ei sunt mari făcători de minuni și te ajută atunci când ai nevoie să iei cele mai bune decizii. Rugăciunile înălţate către cei doi sfinţi îţi luminează mintea şi sunt mai puternice dacă sunt rostite în ziua praznicului.

10 dec. 2022, 15:11
Calendar ortodox 11 decembrie 2022. Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul, făcători de minuni. Rugăciune pentru luminarea minții și ajutor pentru ieșirea din necazuri

Sărbători religioase 11 decembrie 2022

Ortodoxe: Sfinţii Daniil Stâlpnicul şi Luca Stâlpnicul

Greco-catolice: Sf. cuv. Daniel Stâlpnicul

Romano-catolice: Sf. Damasus I, pp.

Calendar ortodox 11 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Daniil Stâlpnicul

Sfântul Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, într-o familie de creştini, fiind singurul copii la părinți, potrivit crestinortodox.ro. Părinții au decis să îl dăruiască pe micuț lui Dumnezeu. Sfântul Daniil a îmbrățișat viața monahală la vârstă de doisprezece ani cu binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.

El a plecat din mănăstire și s-a adăpostit într-un templu păgân părăsit de la țărmul Mării Negre. După o vreme, a urcat pe un stâlp pe care a rămas până la moartea sa, îndurând arșița, frigul, dar și atacurile demonilor. În jurul acelui stâlp s-a strâns un număr mare de ucenici dornici să primească povaţă de la sfânt.

Citeste si Un preot face lumină asupra unei vechi dileme: e păcat să speli duminica sau în orice zi de sărbătoare dacă foloseşti maşina de spălat? „Iei din timpul pe care trebuie să-l dedici lui Dumnezeu”

Însuși împăratul Leon cel Mare a venit la stâlpul Sfântului Daniil fiind însoțit de oaspeți din străinătate, principi și aristocrați, cărora le-a arătat stâlpul şi le-a spus că aceasta este cea mai scumpă comoară a împărăției sale.

Sfântul Daniil și-a prorocit ziua morții. La ieșirea sufletului lui, ucenicii au văzut pe sfinții îngeri, proroci, apostoli și mucenici deasupra stâlpului pe care vieţuise cuviosul.

Calendar ortodox 11 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul

Sfântul Luca Stâlpnicul a trăit la Constantinopol în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul (sec.X). A fost soldat în armata bizantină și a luptat într-un război contra bulgarilor, în care a fost martorul morții a mii de oameni. Din acest război, el a scăpat  nevătămat.

Văzând că Dumnezeu i-a purtat de grijă, s-a făcut monah și a urcat pe un stâlp de lângă Calcedon. S-a nevoit pe acel stâlp timp de patruzeci și cinci de ani, curățindu-și inima de toate gândurile și patimile sufletești și trupești.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Trebuie citită de cinci ori pe zi, timp de zece zile, pentru izbăvirea de necazuri şi împlinirea oricărei dorinţe

Calendar ortodox 11 decembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Daniil Stâlpnicul

Stâlp al răbdării ai fost râv­nind strămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufle­tele noastre.

Să cântăm Domnului, Cel Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.

Vrând să laud cu cântări po­menirea ta, Fericite Daniil, trimite-mi din cer rază purtătoa­re de lumină. Ca un soare mare ai răsărit, părinte, marginilor lumii, lumi­nând adunările credincioşilor, cu făclia faptelor bune. Supunându-te, părinte, Legi­lor Stăpânului, ţi-ai ucis trupul cu înfrânarea şi l-ai supus pe el duhului.

Cu totul Om S-a arătat, ră­mânând şi după Întrupare ceea ce a fost, Domnul, Cel Ce S-a născut din tine Neschimbat, Născătoare de Dumnezeu. Amin.