Un preot face lumină asupra unei vechi dileme: e păcat să speli duminica sau în orice zi de sărbătoare dacă foloseşti maşina de spălat? „Iei din timpul pe care trebuie să-l dedici lui Dumnezeu”

Că duminica şi în orice altă zi de sărbătoare nu este bine să faci treabă o ştim cu toţi. Totuşi, o dată cu apariţia electrocasnicelor, în favoarea muncii în gospodărie au apărut argumente de genul: "spală maşina, nu spăl eu".

10 dec. 2022, 13:38
Un preot face lumină asupra unei vechi dileme: e păcat să speli duminica sau în orice zi de sărbătoare dacă foloseşti maşina de spălat? „Iei din timpul pe care trebuie să-l dedici lui Dumnezeu”

E păcat să speli duminica la maşină? Părintele Iulian Raţă, protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, face lumină asupra acestei vechi dileme: este sau nu păcat să speli în zilele de sărbătoare dacă foloseşti maşina de spălat?

De unde provine credinţa că este păcat să faci treburi în gospodărie în zi de sărbătoare

Credinţa că nu este bine să speli sau să te speli în zi de sărbătoare datează din vechime, atunci când nu exista apă curentă şi era necesar să faci foarte multe eforturi pentru a realiza această acţiune. Iar aceste multe eforturi însemnau mult timp pierdut într-o zi de sărbătoare în care timpul ar trebui să fie dedicat Domnului.

În vechime, în ziua de duminică, era interzisă chiar şi baia. Ce trebuie noi să înţelegem clar: ca să faci o baie în vechime, trebuia să aprinzi focul, să aduci lemne ca să aprinzi focul, să scoţi cenuşa, să aduci câteva căldări de apă de afară, să aduci vana în care să faci baie, după ce terminai baia, trebuia toată apa asta scoasă afară. Îţi lua o oră, poate şi mai bine, timp care, de fapt, e al lui Dumnezeu. Şi atunci era considerat timp pierdut aiurea.

Dacă revenim în zilele noastre, te trezeşti dimineaţa, te-ai dus sub duş, nu a fost necesar niciun efort pentru pregătirea duşului, apoi îţi vezi de treburile tale”, explică părintele Iulian Raţă.

@radio_orhei_fm #descoperaortodoxia #TV6 #descoperăortodoxia #crestinortodox @Jana Ulinici ♬ sunet original – RADIO_ORHEI_FM

E păcat să speli duminica la maşină? Răspunsul preotului

Revenind în zilele noastre, părintele spune că nu este păcat ca în zi de sărbătoare să facem acele lucruri care nu pot fi lăsate sub nicio formă pentru altă zi şi care nu necesită prea mult timp. De exemplu, este absolut normal să speli vasele de bucătărie după ce te-ai ridicat de la masă, dar nu se cade să scoţi toată vesela din dulap să începi să o cureţi.

Duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face în altă zi. Să te trezeşti de dimineaţă, să mănânci, să speli vasele, este absolut firesc. Dar să-ţi treacă prin cap să scoţi toată vesela pentru că trebuie curăţenie generală în dulap, va fi păcat.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Trebuie citită de cinci ori pe zi, timp de zece zile, pentru izbăvirea de necazuri şi împlinirea oricărei dorinţe

Să dai cu aspiratorul după ce ai mâncat şi au căzut nişte firimituri pe jos, este absolut firesc. Dar să te apuce spălatul şi scuturatul covoarelor este o greşeală. Deci duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio formă lăsa pentru altă zi„, mai spune părintele Raţă.

Deşi părintele nu a răspuns concret la întrebarea dacă e păcat să speli duminica la maşină, dacă respectăm principiul enunţat mai sus („duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio formă lăsa pentru altă zi„), această activitate ar intra în categoria „păcate”. Asta întrucât, chiar dacă „spală maşina, nu spăl eu„, această acţiune necesită efort din partea noastră: sortarea lucrurilor pentru spălat, apoi scoaterea din maşină şi întinderea lor pe uscător, timp pe care un bun credincios I-l dedică lui Dumnezeu.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu. Se spune în momentele în care sufletul îţi este împovărat şi nu mai vezi ieşirea din labirintul necazurilor