Calendar ortodox 11 iunie 2023. Sfântul Luca al Crimeei, făcător de minuni pentru cei grav bolnavi. Rugăciune pentru vindecare grabnică

Anual, pe 11 iunie, este prăznuit Sfântul Luca al Crimeei. Acesta a fost un medic chirurg de excepţie, dar, ca urmare a iubirii sale uriaşe pentru Dumnezeu, a fost aruncat în temniţă de comunişti. Este făcător de minuni pentru cei grav bolnavi.

10 iun. 2023, 15:36
Calendar ortodox 11 iunie 2023. Sfântul Luca al Crimeei, făcător de minuni pentru cei grav bolnavi. Rugăciune pentru vindecare grabnică
Calendar ortodox 11 iunie 2021. Sfântul luca al Crimeei. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 11 iunie 2023

Ortodoxe: Sfântul Luca al Crimeei

Greco-catolice: Sf. ap. Bartolomeu și Barnaba

Romano-catolice: † PREASFÂNTA INIMĂ A LUI ISUS; Ss. Barnaba, ap.; Ioan de Facundo, pr.; Fer. Iolanda, călug.

Calendar ortodox 11 iunie 2023. Cine a fost Sfântul Luca al Crimeei

Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în anul 1877. A studiat Medicina şi a devenit chirurg, participând la războiul ruso-japonez, din 1904, în această calitate. Între timp, se şi căsătoreşte şi devine tatăl a patru copii, potrivit paraclisulparhon.ro

În 1917, se stabileşte împreună cu familia în oraşul Taşkent, unde primeşte postul de medic-şef al spitalului din localitate. O boala incurabilă cauzează moartea timpurie a soţiei sale. Astfel, sfântul va rămâne să-şi crească singur cei patru copii.

Episcopul din localitate îl sfătuieşte să devină preot. Încredinţat de faptul că aceasta este misiunea sa, doctorul acceptă. Însă lucrul acesta nu este deloc pe placul conducerii comuniste. În anul 1923, ajunge episcop al regiunii Taşkent, dar este imediat arestat de bolşevici.

Citeste si Biserica de la capătul lumii! Imagini cu lăcaşul de cult ortodox din „tărâmul în care nu există Dumnezeu” FOTO

Urmează un lung şir de ani de pribegie şi suferinţe în închisorile sovietice. Episcopul Luca operează prin închisorile prin care este purtat. Fiecare operaţie o începea şi o termina cu rugăciune către Maica Domnului, iar atunci când dezinfecta trupul cu iod, dezinfectarea o făcea sub forma sfintei cruci.

A fost trimis în exil unde a îndurat bătăi şi chinuiri cumplite. A trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște, izvorâtoare de bun miros și tămăduitoare, se află în orașul Sinferopol, din Crimeea.

Calendar ortodox 11 iunie 2023. Rugăciune către Sfântul Luca al Crimeei, făcătorul de minuni, pentru cei bolnavi

Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului, şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.

Citeste si La ce biserică slujește părintele Constantin Necula. Preotul s-a pregătit pentru o carieră militară, dar o afecțiune depistată la examenul medical i-a năruit visul

Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire.

Pentru aceasta, ne rugăm cu căldură ţie, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav şi cumplit înviforat de suferinţă cercetează-l şi vindecă-l de neputinţa ce-l stăpâneşte. Cu totul cinstite şi preasfinte Părinte Luca, nădejde a celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) şi dăruieşte-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca şi noi dimpreună cu tine să slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, o Dumnezeire şi o Împărăţie, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!