Calendar ortodox 11 mai 2023. Sfinţii Chiril şi Metodie. Rugăciunea puternică a Sf. Chiril pentru luminarea minţii şi luarea de decizii înţelepte

În această zi, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Chiril şi Metodie şi Sf. Mucenic Mochie. Rugăciunea Sfântului Chiril Îndreptătorul pentru iertarea păcatelor și luminarea minţii este mai puternică dacă este rostită azi.

10 mai 2023, 15:30
Calendar ortodox 11 mai 2023. Sfinţii Chiril şi Metodie. Rugăciunea puternică a Sf. Chiril pentru luminarea minţii şi luarea de decizii înţelepte
Sfintii Chiril şi Metodie. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 11 mai 2023

Ortodoxe: Sfinţii Chiril şi Metodie, Sf. Mucenic Mochie

Greco-catolice: Sf. m. Mochie

Romano-catolice: Sf. Mamert, ep.

Calendar ortodox 11 mai 2023. Cine au fost Sfinţii Chiril şi Metodie

Sfinţii Chiril şi Metodie (826–869, respectiv 815–844) au fost fraţi şi au fost consideraţi „apostolii slavilor” pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă, potrivit crestinortodox.ro. Ei sunt autorii alfabetului „glagolic” care, mai târziu, a evoluat în alfabetul chirilic.

Calendar ortodox 11 mai 2023. Cine a fost Sfântul Mochie

Sfântul Mochie a trăit în secolului al IV-lea și a fost preot în Amfipol. Pentru că propovăduia pe Hristos și îi învăța pe oameni să renunțe la cinstirea idolilor, a fost torturat cumplit: a fost aruncat în temniță, în foc, la fiare, dar din toate a ieșit nevătămat.

Intrând în templul idolilor, Sfântul Mochie şi-a făcut semnul Sfintei Cruci, s-a dus la locul în care se afla idolul lui Dionis şi a strigat: „Dionise, netrebnic și deșert, mut și surd, îți poruncesc ție, în numele cel mare și preaslăvit al Hristosului meu, Cel ce locuiește întru cei de sus, să cazi din întărirea ta și să te întinzi pe pământ, ca să se arate la toți neputință ta”.

Citeste si Cristian Pomohaci, interpretul de muzică populară care și-a pierdut dreptul de a mai sluji, și-a făcut biserică acasă. BOR îi îndeamnă pe credincioși să nu meargă la slujbele lui

În urma acestei porunci adresate zeului, Pământul s-a cutremurat, la fel şi templul, iar idolul a căzut cu mare zgomot şi s-a făcut pulbere.

Sfântul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin tăierea capului.

Calendar ortodox 11 mai 2023. Rugăciunea Sfântului Chiril Îndreptătorul pentru iertarea păcatelor și împlinirea dorințelor

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curaţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Chiril, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre și să ne împlinească dorințele.

Ca unul ce te-ai arătat luminător luminat prin raze cuvântătoare, ne străluceşti nouă de la Dumnezeu harul Duhului cel dătător de lumină, ca după vrednicie să lăudăm pomenirea ta, Sfinte Părinte Chirile.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, despre credincioșii care merg la biserică să le meargă bine în viață: ”Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”

Ca un plin de râvnă şi de îndrăzneală, mărite Chirile, fără de minciună ai stricat toate bârfelile cele împotriva lui Dumnezeu, ale eresurilor celor cu credinţă rea, fiind părtinitor Ortodoxiei.

Scuturat-ai de la sufletul tău, Sfinte Chirile, noroiul patimilor, surpând toată înălţimea cugetelor care s-a ridicat împotriva lui Hristos.

Îmbogăţindu-te de dumnezeiască înţelepciune, părinte, ai izbucnit izvoare de dogme, care spală tina cea preastricată a eresurilor, adăpând cu darul inimile credincioşilor şi brazdele Bisericii le satură, Sfinte Părinte Chirile. Pentru aceasta cu dragoste cinstindu-te, săvârşim pomenirea ta, de Dumnezeu insuflate, prealăudate ierarhe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască, celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta. Amin!