Calendar ortodox 12 decembrie 2022. Cruce neagră: Sfântul Spiridon al Trimitundei, „sfântul călător” care își părăsește racla, le dă vindecare grabnică celor suferinzi de boli grave

Sfântul Spiridon al Trimitundei, cunoscut drept "sfântul călător” deoarece se crede că își părăsește racla, este prăznuit anual în ziua de 12 decembrie. Acest sfânt aduce grabnică tămăduire celor grav bolnavi.

11 dec. 2022, 17:32
Calendar ortodox 12 decembrie 2022. Cruce neagră: Sfântul Spiridon al Trimitundei, „sfântul călător” care își părăsește racla, le dă vindecare grabnică celor suferinzi de boli grave

Sărbători religioase 12 decembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Spiridon al Trimitundei

Greco-catolice: Sf. ep. Spiridon al Trimitundei Taumaturgul

Romano-catolice: Ss. Fc. Maria de la Guadalupe *; Epimah şi Alexandru, m

Calendar ortodox 12 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Spiridon al Trimitundei

Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în Aski, Cipru, și a fost păstor la oi, scrie crestinortodox.ro. Rămas văduv, se retrage în pustie. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orașului Pafos. A fost prins în timpul persecuției creştinilor, schingiuit și întemnițat. A trecut la cele veșnice pe 12 decembrie 348, în Cipru.

Sfintele sale moaște au rămas în Cipru până în veacul al VII-lea, când, din cauza năvălirii arabe, au fost mutate la Constantinopol. După ce orașul a fost cucerit de turci, sfintele moaște au fost duse în Kerkyra – Corfu (1456).

Citeste si Un preot face lumină asupra unei vechi dileme: e păcat să speli duminica sau în orice zi de sărbătoare dacă foloseşti maşina de spălat? „Iei din timpul pe care trebuie să-l dedici lui Dumnezeu”

În fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfâtului Spiridon sunt schimbați. Se spune că ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în întreaga lume. Din acest motiv, sfântul este cunoscut și sub denumirea de „sfântul călător”. Potrivit mărturiilor unor clerici, pentru perioade scurte de timp, trupul sfântului nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine, este cald și prăfuit.

Calendar ortodox 12 decembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Spiridon al Trimitundei

Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!

Citeste si Ecaterina, fetița preotului Nicolae Dima, din nou în comă după ce a fost operată pe creier: „I s-a extras un chist din mijlocul creierului. Va avea nevoie de recuperare neurologică”