Calendar ortodox 12 ianuarie 2023. Cine îşi serbează onomastica în această zi

În această zi este prăznuită Sfânta Muceniță Tatiana, considerată ocrotitoare a tinerilor. Aceasta și-a închinat viața lui Hristos încă din copilărie și a primit darul facerii de minuni.

12 ian. 2023, 01:40
Calendar ortodox 12 ianuarie 2023. Cine îşi serbează onomastica în această zi
Sfânta Muceniță Tatiana. Sursa FOTO: doxologia.ro

Calendar ortodox 12 ianuarie 2023. Rugăciunile înălţate către această sfântă muceniţă vindecă mai cu seamă rănile sufleteşti.

Sărbători religioase 12 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sfânta Muceniță Tatiana

Greco-catolice: Sf. m. Tatiana

Romano-catolice: Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.

Calendar ortodox 12 ianuarie 2023. Cine a fost Sfânta Muceniță Tatiana

Sfânta Muceniță Tatiana a trăit în vremea domniei lui Alexandru Sever (223-235), scrie crestinortodox.ro. A refuzat să se căsătorească, alegând să-şi dedice viaţa lui Hristos. Acesta este şi motivul pentru care a fost așezată în rândul diaconițelor de Biserica din Roma, deși nu avea mai mult de 15 ani.

Este dusă în templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe, însă refuză acest lucru şi I se roagă lui Hristos. În urma rugăciunii sale, templul s-a cutremurat, o parte a templului și statuile zeului fiind distruse. Într-o altă zi, Tatiana a fost dusă la templul zeiței Artemis pentru a-i aduce jertfă acesteia. Dar tânăra se roagă din nou, iar din cer coboară fulgere care incendiază templul.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spunem atunci când suntem bolnavi

Tatiana este supusă unor chinuri cumplite din pricina refuzului ei vehement de a se închina zeilor păgâni: este aruncată în foc, la fiare, îi sunt scoşi ochii, îi sunt tăiaţi sânii, este biciuită, iar în cele din urmă judecătorul decide să i se taie capul. Capul sfintei mucenițe Tatiana se găsește în Catedrala mitropolitană din Craiova.

Calendar ortodox 12 ianuarie 2023. Rugăciune de ajutor către Sfânta Muceniță Tatiana

O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor. Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga”, nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El.

Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului. Trebuie citită de cinci ori pe zi, timp de zece zile, pentru izbăvirea de necazuri şi împlinirea oricărei dorinţe

Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta. Ca întăriţi pe piatra credinţei, slavă, cinste şi închinăciune să înălţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!