CALENDAR ORTODOX 12 MAI 2020. Sărbătoare cu o însemnătate aparte pentru tineri: Sfântul Ioan Valahul, ocrotitorul tinerilor

CALENDAR ORTODOX 12 MAI 2020. În această zi, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Valahul, sfântul cel neprihănit, ocrotitor al tinerilor, păzitor al curăţeniei trupeşti, mângâietorul celor închişi, apărătorul dreptei-credinţe, grabnic ajutător celor ispitiţi de farmecele trupeşti. Sfântul Ioan Valahul s-a săvârşit din viaţă când încă nu împlinise 18 ani.

RomaniaTV.net
11 mai 2020, 16:27
CALENDAR ORTODOX 12 MAI 2020. Sărbătoare cu o însemnătate aparte pentru tineri: Sfântul Ioan Valahul, ocrotitorul tinerilor

Sărbători religioase pe 12 mai 2020

Ortodoxe: † Sfântul Ioan Valahul

Greco-catolice: Sf. ep. Epifanie; Sf. Gherman al Constantinopolului

Romano-catolice: Sfinţii Mucenici Nereu şi Ahile; Sfântul Mucenic Pancraţiu

CALENDAR ORTODOX 12 MAI 2020. Ioan Valahul, sfântul cel neprihănit

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644, din părinţi creştini. La vârsta de 15 ani, ajunge rob la turci. Fiecare rob luat de turci era socotit ca fiind un bun al sultanului, dar putea fi cumpărat de oricine, potrivit ziarullumina.ro.

Pe drumul spre Istanbul, Sf. Ioan Valahul este cumpărat de unul dintre ostaşii care însoţeau convoiul robilor români. Ostaşul nu urmărea altceva decât să-l sodomizeze. Dar tânărul Ioan, crescut cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste de credinţa strămoşească, s-a împotrivit, reuşind să-l ucidă pe soldat. Apoi a încercat să fugă, dar a fost prins şi dus la Istanbul, unde, în urma judecăţii, a fost dat soţiei celui pe care l-a ucis.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020

Nevasta ostaşului ucis, „văzându-l voinic şi frumos la înfăţişare, s-a aprins de pofta desfrânării cu el”, scrie Sinaxarul. A încercat pentru început să-l ademenească cu tot felul de făgăduinţe, dacă o va lua de soţie şi se va lepăda de credinţa creştinească, urmând să devină musulman. Dar tânărul Ioan nu făcea altceva decât să se roage lui Hristos să-l întărească şi să-l păzească până în sfârşit neclintit în credinţa sa.

Văzând că nu izbuteşte, femeia l-a dat în mâna mai-marelui cetăţii, ca să-l pedepsească pentru uciderea soţului ei. Acesta a poruncit să fie aruncat în temniţă, supunându-l acolo la multe chinuri. Femeia venea în fiecare zi în temniţă, încercând să-l înduplece să-i facă voia. Tânărul Ioan nu s-a lăsat biruit în ciuda chinurilor cumplite pe care a fost nevoit să le îndure, ci a rămas neclintit în credinţa sa creştină.

În cele din urmă, văzând femeia şi prigonitorii săi că toate încercările lor sunt fără rost, au cerut vizirului să-l omoare. Acesta a fost spânzurat, în ziua de 12 mai din anul 1662, la vârsta de 18 ani. Sinaxarul mai spune că „trupul său ar fi fost aruncat în apele Bosforului, dacă nu va fi fost cumva îngropat de creştini cucernici în vreun loc tăinuit din jurul Istanbulului”.

În anul 1950, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română.

CALENDAR ORTODOX 12 MAI 2020. Rugăciune către Sfântul Ioan Valahul Noul Mucenic

Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înţelepciune şi minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica dintre seminţiile pământului fii aleşi, care prin credinţă tare şi prin viaţă pilduitoare să menţină trează credinţa în puterea şi în milostivirea Ta, şi să nu lase neamul omenesc a se prăbuşi în întunericul cel fără capăt al neştiinţei de cele înalte şi al păcatului.

Citeşte şi Rugăciuni pentru sănătate. Cele mai puternice 8 rugăciuni pentru sănătatea ta şi a familiei tale

Binecuvântat eşti Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel ce primeşti cu bunătate şi cu îndurare mijlocirile sfinţilor bine-plăcuţi Ţie, pentru nevoile de tot chipul, duhovniceşti şi trupeşti, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată şi de atâtea ori înviforată a acestei vieţi vremelnice, pline de ispite şi de poveri nenumărate.

Însuţi, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primeşte şi acum smeritele noastre cereri, şi ne izbăveşte pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viaţa noastră prin milostivirea Ta cea mare, şi nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu ştii neputinţa firii omeneşti şi cunoşti pe fiecare, cu casa, cu cererea şi trebuinţa lui. Primeşte, dar, Stăpâne, şi rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul şi dăruindu-ne cele spre mântuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat şi ne dăruieşti nouă în toate zilele vieţii noastre binecuvântat şi preaslăvit să fii, Părinte al luminilor şi izvorul bunătăţilor, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!