Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Cruce neagră. Sfântul Atanasie Todoran. Rugăciune pentru alungarea necazurilor şi rezolvarea neînţelegerilor cu cei dragi

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Atanasie Todoran, unul dintre cei patru sfinţi năsăudeni. Pentru că a refuzat să se lepede de Hristos şi i-a convins şi pe alţii să nu o facă, a fost ucis prin tragere pe roată.

11 nov. 2021, 15:29
Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Cruce neagră. Sfântul Atanasie Todoran. Rugăciune pentru alungarea necazurilor şi rezolvarea neînţelegerilor cu cei dragi

Sărbători religioase 12 noiembrie 2021

Ortodoxe: Sfântul Atanasie Todoran

Greco-catolice: Sf. aep. Ioan Milostivul; Sf. cuv. Nil Sinaitul; Sf. aep. m. Iosafat OSBM

Romano-catolice: Ss. Iosafat, ep. m.; Cristian, m

Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Atanasie Todoran

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de țărani liberi, şi s-a înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc, potrivit crestinortodox.ro

În tinerețe, a făcut parte dintr-un regiment așezat undeva lângă Viena, dar pentru că tot i se amâna eliberarea, a decis să dezerteze şi să se întoarcă acasă. Urmărit de oamenii împărăției, s-a refugiat în Munții Ţibleşului, în Maramureș și în Țara Chioarului.

Citeste si Medic invitat la biserică să le vorbească credincioşilor despre beneficiile vaccinării. Preot paroh: „Vaccinul este un rezultat al științei, care se face cu binecuvântarea lui Dumnezeu”

Din cauza dezertării, a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței. După ce a fost eliberat, s-a întors la Bichigiu. Neexistând preot ortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului sau cu azimă, precum și spovedirii lui de către un preot unit. Şi-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alți fruntași, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei și Someșului Mare. El a cerut ca prin înființarea regimentului de graniță, românii să nu fie constrânşi să-și lepede credința, căci de decenii ortodocșii transilvăneni se confruntau cu impunerea credinței unite.

Pentru că nu s-a ținut seama de dorința românilor, Atanasie a început să se opună pe față procesului de militarizare. Sistemul grăniceresc urmarea să-i convertească la catolicism a românilor din Ardeal.

La 10 mai 1763, la Salva, era organizată sfințirea drapelelor de luptă și depunerea jurământului de către nouă companii ale Regimentului de graniță nou înființat. Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit, călare, „moș Tănase Todoran”, în vârstă de 104 ani. Acesta li s-a adresat grănicerilor spunându-le: „De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasa că suntem oameni liberi!… și apoi așa nu vom purta armele, că sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!„.

Soldații care urmau să depună jurământ de credință față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest și nesupunere. Ulterior, au început cercetări pentru pedepsirea vinovaţilor.

La 12 noiembrie 1763, pe același platou din Salva a avut loc execuția celor gășiți vinovați de revoltă din luna mai. Atanasie Todoran a fost tras pe roată „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…” potrivit sentinţei de condamnare.

Calendar ortodox 12 noiembrie 2021. Rugăciune pentru alungarea necazurilor şi neînţelegerilor cu cei dragi

Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre. Amin.

Citeste si Mesajul unui preot infectat cu covid-19 de pe patul de spital: „Asociez secţia COVID cu PURGATORIUL lui Dante. Toţi intră pe picioare, apoi are loc trierea”