Calendar ortodox 13 decembrie 2022. Cruce neagră: Sfântul Ierarh Dosoftei, vindecătorul celor bolnavi și mângâietorul celor întristați. Cum să i te rogi ca să obţii vindecare şi mângâiere

Sfântul Ierarh Dosoftei, unul dintre cei mai mari cărturari români, este prăznuit anual pe 13 decembrie. Acesta este considerat ocrotitorul părinților și copiilor, vindecătorul celor bolnavi și mângâietorul celor întristați.

12 dec. 2022, 16:10
Calendar ortodox 13 decembrie 2022. Cruce neagră: Sfântul Ierarh Dosoftei, vindecătorul celor bolnavi și mângâietorul celor întristați. Cum să i te rogi ca să obţii vindecare şi mângâiere
Sfântul Cuvios Dosoftei

Sărbători religioase 13 decembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Ierarh Dosoftei

Greco-catolice: Sf. m. Eustratie, Axentie, Eugen, Mardarie și Orest; Sf. m. Lucia

Romano-catolice: Ss. Lucia, fc. m.; Otilia, călug.

Calendar ortodox 13 decembrie 2022. Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei

Mitropolitul Dosoftei, unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, s-a născut în anul 1624 la Suceava. La botez, a primit numele Dimitrie, scrie crestinortodox.ro. A învățat limba greacă, latină, slavonă bisericească și polonă, devenind unul dintre poligloţii vremii.

În anul 1649, s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei. În anul 1658, a hirotonit episcop de Huși, apoi episcop la Roman, iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.

Pentru că, în vremea sa, slujbele se țineau fie în grecește, fie în slavonește, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea, s-a îngrijit ca poporul să înțeleagă ceea ce se slujește în biserică.

Citeste si Show marca „Șoșoacă” în Biserică, de față cu Poliția. Un enoriaș a sărit la gâtul preotului: „Ți-ai luat biserică? Nu ți-e rușine?” (VIDEO)

A fost cunoscut ca primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujba religioasă, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții.

În 1686, odată cu retragerea polonezilor din Moldova, Dosoftei l-au luat ostatic. Rămâne în exil până la sfârșitul vieții şi trece la cele veșnice pe 13 decembrie 1693. A fost înmormântat în oraşul ucrainean Zolkiew.

Calendar ortodox 13 decembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitorul părinţilor şi copiilor, vindecătorul celor bolnavi și mângâietorul celor întristați

O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești.

Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.

Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună-liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocrotească pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.

Citeste si Un preot face lumină asupra unei vechi dileme: e păcat să speli duminica sau în orice zi de sărbătoare dacă foloseşti maşina de spălat? „Iei din timpul pe care trebuie să-l dedici lui Dumnezeu”