Calendar ortodox 14 aprilie 2021. Sfântul Cuvios Pahomie de la Gledin, făcător de minuni, ajută oamenii să depăşească cele mai cumplite ispite

În această zi, este prăznuit Sfântul Cuvios Pahomie de la Gledin. Acesta şi-a închinat întreaga viaţă lui Hristos. Sfântul Pahomie este făcător de minuni, iar lui trebuie să i te rogi dacă vrei să depăşeşti ispite sau cineva apropiat să reuşească să le depăşească.

13 apr. 2021, 23:03
Calendar ortodox 14 aprilie 2021. Sfântul Cuvios Pahomie de la Gledin, făcător de minuni, ajută oamenii să depăşească cele mai cumplite ispite
Sfântul Cuvios Pahomie. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 14 aprilie 2021

Ortodoxe: Sfântul Pahomie din Gledin

Greco-catolice: Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim – apostoli din cei 70

Romano-catolice: Ss. Tiburţiu, Valerian şi Maxim, m.; Liduina, fc.; Fer. Isabela, fc. m.

Calendar ortodox 14 aprilie 2021. Cine a fost Sfântul Pahomie din Gledin

Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin, primind numele de botez Petru, potrivit crestinortodox.ro. Ajunge în Moldova unde este primit ca frate la Mănăstirea Neamț. Aici va parcurge toate încercările duhovnicești.

La vârstă de 25 de ani, devine călugăr. La nici treizeci de ani, devine stareț al Mănăstirii Neamț, pe care o va conduce până în anul 1704. Cuviosul Pahomie pleacă la Kiev, unde, la Lavra Pecerska, îl cunoaște pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia îi devine ucenic. Se întoarce la Mănăstirea Neamț în 1706 și se hotărăște să aleagă sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacu.

Citeste si Preotul Francisc Doboș s-a vaccinat anti-COVID. ”Marea nesimțire și marea moleșeală”

De aici, sihastrul Pahomie a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat în Biserica Sf. Nicolae, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Pahomie părăsește de bună voie scaunul arhieresc. Ajunge la Neamț, unde va sta patru zile, și de aici se va retrage din nou, lângă Muntele Chiriacu.

După multe necazuri, Pahomie a pornit în pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska. A trecut la cele veșnice pe 14 aprilie în anul 1724. Înainte de a se muta la Domnul, a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaștele sale sunt păstrate până astăzi în Paraclisul Sfântul Ștefan din Lavra Pecerska.

Calendar ortodox 14 aprilie 2021. Rugăciune puternică la vreme de ispită

Stea mult-luminoasă, răsărită în ținutul Gledinului, ai strălucit ca un semn dumnezeiesc în pământul Moldovei, luminând inimile credincioșilor. Stâlp neclintit al rugăciunii curate, podoabă aleasă a ierarhilor români și ctitor al Schitului Pocrov din lavra Neamțului, Sfinte Ierarhe Pahomie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Pe iubitorul de nevoințe sihăstrești și ierarhul preaînțelept al Bisericii lui Hristos, pe Pahomie, floarea cea minunată a pământului Gledinului, să-l lăudăm după vrednicie, ca pe cel ce s-a învrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobândi lucrarea rugăciunii celei curate și a biruit uneltirile vrăjmașilor. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Părinte Pahomie, ierarhe preaînțelepte!

Citeste si Preot sucevean, la căpătâiul bolnavilor de Covid din spital: „Patru genţi port în mașină – geantă Covid, geanta non-Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi”

Rugându-te neîncetat la icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Mănăstirea Neamț, ai dobândit de la Preadulcele ei Fiu, Hristos, putere și har, prin care ai îndepărtat din viața ta ispitele și uneltirile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, cântând neîncetat cântarea: Aliluia! Amin!