Calendar ortodox 15 octombrie 2021. Sfântul Mucenic Luchian. Rugăciune de ajutor la vreme de necaz şi întristare

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Luchian, cel care s-a nevoit aspru din fragedă pruncie în numele iubirii de Hristos, motiv pentru care a fost bine plăcut înaintea lui Dumnezeu, care l-a binecuvântat cu darul facerii de minuni. Cinsteşte ziua acestui sfânt şi roagă-i-te cu credinţă, iar el va mijloci rezolvarea problemelor tale în faţa lui Dumnezeu.

14 oct. 2021, 21:25
Calendar ortodox 15 octombrie 2021. Sfântul Mucenic Luchian. Rugăciune de ajutor la vreme de necaz şi întristare

Sărbători religioase 15 octombrie 2021

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Luchian

Greco-catolice: Sf. pr. m. Lucian din Antiohia; [Sf. Tereza de Avila]

Romano-catolice: Sf. Tereza din Avila, fc. înv.

Calendar ortodox 15 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Luchian

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata (Siria). Rămas orfan la vârsta de 12 ani, și-a dăruit averea săracilor, scrie crestinortodox.ro

De tânăr se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi, iar uneori nu mânca nimic toată săptămâna. Datorită învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia.

Vieţuind în vremea persecuţiilor creştinilor, Sfântul Luchian a intrat în vizorul împăratului Maximian, care a decis să-l omoare. În timp ce era adus spre a fi judecat, convertește  la creștinism 40 de soldați, care vor primi moarte mucenicească. Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare.

Citeste si Mesajul Patriarhului Daniel, în ziua cu un număr record de pacienţi COVID la ATI. „Toţi credincioşii să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale”

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, au venit câțiva creștini la temniță şi i-au adus pâine și vin. Când aceștia l-au întrebat unde anume să pună pâinea și vinul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta le-a răspuns: „Pe pieptul meu să le puneți și va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu„. Și așa s-a săvârșit dumnezeiască Liturghie în temniță, pe pieptul sfântului. În ziua următoare, fântul a trecut la cele veșnice.

Calendar ortodox 15 octombrie 2021. Rugăciune către Sfântul Mucenic Luchian

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Pe cel ce a strălucit mai întâi în pustnicie şi apoi s-a luminat prin chinuri, toţi să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Luchian cu cântări întru mărire, ca pe un luminător prealuminos, care nu încetează a se ruga pentru noi toţi.

Citeste si Preot român, mort de Covid. În urmă cu o lună își înmormântase mama